TKO JE TAJANSTVENI TIP KOJI JE SRUŠIO CITY? / Trenutno je u zatvoru, mrzi ga pola nogometne Europe, ali ne i navijači

Image
Foto: Anthony Devlin / Press Association / Profimedia

City se tereti kako je u svojim poslovnim knjigama vodio previsoke prihode od sponzorstava

15.2.2020.
14:38
Anthony Devlin / Press Association / Profimedia
VOYO logo

Europski nogometni savez (UEFA) kaznio je aktualnog engleskog prvaka Manchester City s dvije godine zabrane nastupa u eurokupovima i financijski sa 30 milijuna eura zbog ozbiljnog kršenja pravila financijskog fair-playa. Iz UEFA-e su objavili kako je provedena istraga ustanovila "ozbiljno kršenje pravila u razdoblju od 2012. do 2016. godine".

City se tereti kako je u svojim poslovnim knjigama vodio previsoke prihode od sponzorstava te je odbio surađivati tijekom istrage. Iz Cityja su na ovu odluku reagirali priopćenjem u kojem su najavili žalbu koju će podnijeti Sportskoj arbitraži (CAS) u Lauseanni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je Manchester City kršio, ili zaobilazio kako god to interpretirali, pravila kod poslovanja sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. Slučaj je proizašao s Football Leaksa koji je objavio dokumente iz kojih se može zaključiti kako je City pokušao zaobići neka pravila UEFA-e kada je u pitanju financijski fair-play. Aktualni prvak Engleske i Dinamov krvnik iz ovosezonske grupne faze Lige prvaka, navodno je dobivao oveće svote novca od investitora iza kojeg stoje Ujedinjeni Arapski Emirati. Novac je u klub stizao preko sponzorskih ugovora, kao što je onaj s Etihadom, glavnim sponzorom kluba.

Image

Football Leaks whistleblower Rui Pinto arrives at the Metropolitan Court in Budapest, Hungary, for his trial on March 5, 2019. The court has approved the extradition of the Portuguese hacker linked to the Football Leaks website that has exposed alleged corruption, sparking investigations in several European countries., Image: 417369294, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

Tko je sve započeo?

Za ovakve se poslove vjerojatno ne bi nikada niti doznalo da nije portugalskog hakera Ruija Pinta, pokretača tog za pojedince "zloglasnog" Football Leaksa. Brojni su europski mediji kasnije istraživali objavljene dokumente, a ponajviše Der Spiegel, koji je ovru priču sad Cityjem i predstavio javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je danas Rui Pinto? Trenutno je iza rešetaka zbog istrage koja ga sumnjiči za čak 147 kaznenih djela, ali na sudu će odgovarati za 90 točaka optužnice i to uglavnom za hakiranje, sabotažu i prevare. Pinto se već uložio žalbu, ali ona je odbijena i on je od prošlog ožujka u zatvoru. Međutim, svaki put kada zbog Football Leaksa neki klub ili osoba na koncu dobije kaznu, navijači se uredno prisjete Pinta i šalju mu poruke podrške, a najdalje je otišla navijačka vojska Borussije Dortmund koja je podigla transparent s natpisom, odnosno citatom Pinta.

"UEFA probudi se! Portugal me samo želi ušutkati i sakriti ono što imam na svom laptopu, oni se boje. Siguran sam da u Portugalu neću dobiti pošteno suđenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo