TKO JE TAJANSTVENI MILIJARDER KOJI KUPUJE PRVU HNL? / Najbogatiji je u državi, a firmu je nedavno izvukao iz golemih dugova

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Isto tako nije loše spomenuti da se među dioničarima ove tvrtke nalaze neka dobropoznata lica

9.6.2020.
8:31
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Potencijalno, može to biti jedna od ljepših priča u hrvatskom klupskom nogometu posljednjih godina. Naime, gotovo anonimna švedska tvrtka Magine Pro ponudila je Hrvatskom nogometnom savezu čak deset milijuna eura godišnje, što uključuje sponzorstva i ostale bonuse, za otkup televizijskih prava na prijenos Prve HNL.

Gotovo nestvarno zvuči taj podatak s obzirom na popularnost HNL u samoj Hrvatskoj, ali činjenica je da reputacija, a posljedično i vrijednost Prve HNL, bez obzira na to kako vi na nju gledate, posljednjih godina drastično raste pa zapravo i ne bi trebalo čuditi što je netko zaista spreman dati toliki novac za prijenos hrvatskih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

04.03.2020., stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 25. kolo, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bili su gubitaši

No, tko je zapravo potencijalni kupac Prve HNL? HNS nije dao baš nikakve informacije, a tek je Hajduk revoltirano odbio sudjelovati u ovom poslu uz poruku da im spomenuta tvrtka nije priložila nikakvu garanciju. Predsjednik Uprave Hajduka, Marin Brbić, je kao predstavnik kluba tražio punu informaciju o ponuđaču s najizdašnijom ponudom zbog utvrđivanja svih okolnosti za donošenje najbolje odluke, što uključuje i procjenu pouzdanosti i kvalitete poslovanja partnera s kojim se sklapa tako dugoročan ugovor. Unatoč zahtjevu predsjednika Brbića, HNS, kako tvrde s Poljuda, nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio bonitet ili poslovne reference spomenutog ponuđača.

Ono što se o tvrtki Magine Pro uspjelo doznati jest da je ona osnovana 2012. godine i to sa potpuno drugačijom namjerom. Naime, ideja im je bila postati globalna platforma za pružanje streaming usluga. Ipak, ta pomalo neostvariva ambicija brzo se rasplinula i tvrtka je ostala bez novca. Prije samo dvije godine zabilježili su gubitak od oko 25 milijuna eura, da bi godinu dana kasnije obračun pokazao dug od 16-ak milijuna eura. A sredinom su prošle godine zabilježili manji deficit, od nešto manje od 11 milijuna eura, a onda se ukazao spasitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

04.03.2020., stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 25. kolo, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Rekonstrukcija tvrtke

U tvrtku je ušao argentinski milijarder i to najbogatiji u državi, Alejandro Pedro Bulgheroni. Bulgheroni se inače bavi naftom i plinom, a odlučio je otkupiti sav dug tvrtke Magine Pro i samim time postao je vlasnik. No, promijenio je upravljačku strukturu i na čelo tvrtke postavio Matthewa Wilkinsona, bivšeg menadžera Ericssona u Europi i Australiji, dakle vrlo sposobnog operativca.

Promijenilo je i politiku djelovanja tvrtke pa je poslovanje usmjerio, osim na tržište u Skandinaviji i Njemačkoj gdje su do tada djelovali, prema Africi, Aziji, SAD-u i dijelu Europe, a tu se uklapa posao s HNL-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako nije loše spomenuti da se među dioničarima ove tvrtke nalaze neka dobropoznata lica. Prije svega tu je bivši švedski nogometni reprezentativac Martin Dahlin, zatim jedan od najbogatijih ljudi te skandinavske zemlje i šef Djurgardena, Tommy Jacobson, te bivši premijer Švedske, Goran Persson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo