Nogometni skandal godine: Svjetsko prvenstvo je namješteno?

1.6.2014.
15:10
VOYO logo

Radi se o Mohamedu bin Hammamu, nekadašnjem predsjedniku Azijske nogometne federacije i bivšem članu Izvršnog odbora Međunarodne nogometne federacije (FIFA). On je, tvrdi The Times, novcem iz crnih fondova plaćao mahom afričke dužnosnike kako bi osigurao njihovu potporu za katarsko domaćinstvo.

Navodno je uplaćivao do 200.000 dolara na račune predsjednika afričkih nacionalnih saveza, te održavao čitav niz događaja po Africi na kojima je dijelio dodatna sredstva za podršku katarskoj kandidaturi. Također, navodno je uplatio i 1.6 milijuna dolara na račun bivšeg dopredsjednika FIFA-e Jacka Warnera iz Trinidada i Tobaga, od čega 450.000 neposredno prije glasanja o domaćinu SP-a 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bin Hammam nije odgovorio novinarima The Timesa na upite, a njegov sin je odbio komentirati optužbe. Iz Organizacijskog odbora katarskog SP-a su, pak, poručili da Bin Hammam nije imao nikakvu tajnu ulogu tijekom kandidature, te da ne znaju ništa o navodnim sumnjivim uplatama.

//www.youtube.com/embed/S9xBGt_4rGo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bin Hammama je, inače, 2011. godine FIFA kaznila doživotnom zabranom obavljanja bilo kakvih funkcija u nogometu zbog indicija da je kupovao glasove prilikom kandidature za predsjednika FIFA-e. Međunarodni sportski sud (CAS) je tu zabranu kasnije poništio.

Optužbe za korupciju u najvišim tijelim ne prestaju zaobilaziti svjetsku nogometnu organizaciju. Najnovije su vezane uz dodjeljivanje Svjetskog prvenstva Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik svjetske nogometne organizacije FIFA-e Jim Boyce rekao je da bi podržao ponovno glasovanje o Kataru kao domaćinu svjetskog nogometnog prvenstva 2022., ako se optužbe za korupciju pokažu istinitima. Nedjeljni Times navodi kako su dužnosnici FIFA-e od katarskog nogometnog dužnosnika i predsjednika Azijske nogometne konfederacije Mohammada bin Hammana primili do 5 milijuna dolara mita za dodjeljivanje natjecanja ovoj zemlji 2022.

Glavni istražitelj svjetske nogometne organizacije Michael Garcia kaže kako se već provodi dugotrajna istraga o ovim optužbama. Bin Hammam je ranije optužen za pokušaj podmićivanja prilikom izbora čelnika FIFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo