Svjetski mediji šokirani kaosom: Ponovno su zapaljene nacionalističke strasti

15.10.2014.
11:14
VOYO logo

Utakmica je, podsjetimo, prekinuta u 42. minuti nakon što se nad stadionom Partizana pojavila letjelica na daljinsko upravljanje sa zastavom na kojoj je bila iscrtana karta velike Albanije. Srpski reprezentativac Stefan Mitrović uhvatio je zastavu nakon čega su na njega nasrnuli gostujući igrači. Dovelo je to do opće tučnjave, na teren su uletjeli i navijači i sucu nije preostalo ništa drugo nego da prekine utakmicu.

Svjetski mediji zasad o incidentu pišu uglavnom u formi izvještaja i suzdržavaju se od posebnih komentara. Nogometni rat u Srbiji naslov je u njemačkom dnevniku Bildu, a u članku, između ostaloga, stoji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utakmica je bila više puta prekidana zbog srpskih navijača koji su bacali baklje kad bi Albanci izvodili korner. U 42. je minuti nastupio apsolutni kaos: letjelica sa zastavom velike Albanije je, dakako, isprovocirala Srbe. Domaći su navijači uletjeli na teren i napali albanske igrače koji su se spašavali bijegom u svlačionicu."

//www.youtube.com/embed/jAANiHquxXI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

New York Times ističe da su događaji u Beogradu zapalili nacionalističke strasti i daleko od stadiona.

"Izvještaji govore o napetostima u kosovskom gradu Mitrovici koji je podijeljen između Albanaca i Srba. Istodobno su u glavnom albanskom gradu Tirani navijači dočekali igrače kao heroje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I BBC podsjeća na turbulentan odnos između Srba i Albanaca, ponajprije oko Kosova. Britanski medijski div prenosi i izjavu srpskog novinara Miloša Šaranovića koji je bio na utakmici:

"Jedna mala glupa stvar je dovela do eksplozije - to je najkraći način za opis onoga što se dogodilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington Post se osvrnuo i na događaje koji su prethodili utakmici:

"I prije incidenta s letjelicom, atmosfera je bila uzavrela. Srpski su navijači zapalili zastavu NATO-a, a policija se sukobila s huliganima. Stadionom su odzvanjali nacionalistički povici. Srbija i Albanija imaju dugu povijesti loših odnosa, uključujući rat, nemire i etničko čišćenje. Iako se situacija posljednjih godina popravila, još je uvijek daleko od sjajne. Očigledno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski Sport Express naglašava da Srbiju zbog brojnih ranijih incidenata njezinih navijača čeka oštra kazna:

"Srbija se mora suočiti s novim sankcijama, a UEFA bi trebala razmisliti da se buduće međusobne utakmice ovih reprezentacija igraju na neutralnom terenu i pred praznim tribinama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo