STIGLE SU U PRIKLADNO VRIJEME / Koji motivi stoje iza objavljivanja snimki iz VAR sobe? O jednoj stvari više nitko ne priča

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Baš kada su pritisak i nezadovoljstvo navijača Hajduka zbog loše igre počeli rasti, u javnost su 'procurile' snimke iz VAR sobe...

1.3.2024.
9:23
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski nogomet 'trese' jedna od najvećih afera u povijesti, a najgora stvar je što joj se ne nazire kraj.

Image
PODUZETI KORACI /

Doznajemo: Zbog puštanja snimke iz VAR sobe kaznena prijava općinskom državnom odvjetništvu

Image
PODUZETI KORACI /

Doznajemo: Zbog puštanja snimke iz VAR sobe kaznena prijava općinskom državnom odvjetništvu

U utorak je objavljena snimka iz VAR sobe s utakmice Varaždina i Hajduka u kojoj su Bijeli ostali bez važnih bodova u napetoj utrci za naslov prvaka koju vode s Dinamom i Rijekom. Nedugo nakon toga je objavljena još jedna snimka s iste utakmice, a Hajduk je odmah poslao dopise predsjedniku Komisije nogometnih sudaca Bruni Mariću kao i predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žurno je sutradan sazvana i konferencija za medije na kojoj je Marić, uz ostatak Komisije, objašnjavao zašto smatra da su odluke koje su suci donijeli na utakmici Varaždina i Hajduka ispravne. Zaključeno je ono što je većina nogometne javnosti mislila, Hajduk nije oštećen.

Kad kažemo većina, naravno, ne mislimo na navijače Hajduka. Oni od samog početka tvrde da su teško oštećeni i da su im bodovi ukradeni, a pojedini su otišli toliko daleko da su nakon Marićeve konferencije za medije objavili njegovu odsječenu glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je objavljeno još nekoliko snimki, a kako se čini, bit će ih još, ali nitko osim osobe koja ih ima ne može znati koliko točno.

Motiv objavljivanja snimki je prilično jasan

Kada razmišljamo koji bi motivi objavljivanja spornih snimki mogli biti, nameće ih se nekoliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedini tvrde kako je namjera "srušiti zločinačku organizaciju" (kako zovu HNS) tako što će javnosti pokazati da se stalno nalaze na debljem kraju spornih sudačkih odluka. Međutim, drugi jasno ističu kako samo žele dokazati nesposobnost hrvatskih sudaca, kao i Komisije koja je zadužena za kontrolu suđenja.

No, postoji i treći motiv o kojem nitko ne priča, a to je diverzija s očajne igre Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači su nakon Varaždina bili bijesni, ali ne zbog suđenja

Nakon sporne utakmice protiv Varaždina, u kojoj je Hajduk, prema njihovim navijačima, teško oštećen, malo tko je pričao o suđenju. Tek pojedini komentar se mogao pronaći o kriteriju koji su suci imali na toj utakmici, većina se obrušila na lošu igru momčadi koja želi osvojiti prvu titulu prvaka nakon 20 godina.

Podsjetimo, Hajduk je na toj utakmici od 52. minute igrao s igračem više. Dakle, imali su igrača više gotovo cijelo poluvrijeme, a u to vrijeme su uspjeli uputiti tek dva udarca u okvir gola domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije igra Hajduka bila loša samo protiv Varaždina. U prvenstvu su od početka godine u pet utakmica upisali su tek dvije pobjede (Slaven Belupo 4:0 i Rudeš 0:2), dva 1:1 remija (Osijek i Varaždin) te poraz od Rijeke na Poljudu 1:2.

Od utorka nitko više ne priča o lošoj igri Hajduka

Hajduku je, za dobre igre, prijeko potrebna pomoć publike koju su ove cijele sezone imali, kako u Splitu, tako i na gostovanjima. No, ta ista publika je poznata kao vrlo zahtjevna publika koja euforiju i sreću vrlo brzo može promijeniti u pritisak i nezadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili smo svjedoci kako je upravo ta promjena iz euforije u nezadovoljstvo već nekoliko puta usmjerila Hajdukovu sezonu. I baš kada su pritisak i nezadovoljstvo navijača Hajduka zbog loše igre počeli rasti, u javnost su 'procurile' snimke iz VAR sobe. Nezadovoljstvo igrom Hajduka je u trenutku pretvoreno u bijes prema HNS-u i sudačkoj organizaciji, a Hajduk je ponovno imao svoje navijače na onoj strani na kojoj ih i žele - njihovoj.

Kao što je to i inače slučaj s velikim aferama u Hrvatskoj, točan motiv skidanja i objavljivanja spornih snimki vjerojatno nikada neće biti poznat, ali je tajming, najblaže rečeno, prigodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakularnu FNC 15 priredbu iz Ljubljane možete gledati u prijenosu UŽIVO 30. ožujka na Voyo platformi

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo