SVE ŠTO TREBATE ZNATI O POVIJESTI ŽDRIJEBA ZA SP-A: / Poludjeli bubanj koji je zdrobio kuglice i kako je 11-godišnjak šokirao sve Nijemce

Image
Foto: Screenshot

Kongresna palača Kremlj u Moskvi bit će 1. prosinca mjesto održavanja ždrijeba skupina za Svjetsko prvenstvo koje će se od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine igrati u Rusiji.

29.11.2017.
10:50
Screenshot
VOYO logo

Fifa je odustala od dosadašnjeg određivanja jakosnih skupina prema kontinentalnim federacijama. Za Svjetsko prvenstvo u Rusiji jakosne skupine određene su prema Fifinoj ljestvici objavljenoj 16. listopada.

Hrvatska je tako smještena u drugu jakosnu skupinu, a u prijevodu to znači da ne možemo u skupini igrati protiv Španjolske, Švicarske, Engleske, Kolumbije, Meksika, Urugvaja i Perua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to 21. izdanje ždrijeba u 88 godina povijesti svjetskih prvenstava. Prvi 'ples kuglica' je održan 1930. u Montevideu i to tri dana prije početka natjecanja. Do sada je na ždrijebovima bilo bilo svega. ‘Sreću’ reprezentacijama dijelili su 6-godišnji dječak Yves, unuk predsjednika Fife Julesa Rimeta, zatim 11-godišnji Detlef Lange, član berlinskog zbora Schoneberger Sangerknaben koji je 1974. u istu skupinu spojio 'neprijatelje' SR Njemačku i DDR.

Na ždrijebu uoči SP-a u Španjolskoj 1982. pokvario se bubanj, pa je ždrijeb ponovljen. Talijani su u program unijeli dašak glamura, a Brazilci na jednom mjestu okupili čak osam bivših svjetskih prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregled zanimljivosti s nekih od ždrijebova.

SP 1930 URUGVAJ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prvo svjetsko prvenstvo u Urugvaju 1930. godine nije bilo kvalifikacija. Na turniru je nastupilo 13 reprezentacija, a ždrijeb je održan kada su sve ekipe stigle u Montevideo. Ždrijeb je održan tri dana prije početka natjecanja, a Urugvaj, Brazil, Argentina i SAD su bili postavljeni za nositelje. Reprezentacije su podijeljene u tri skupine po tri ekipe i jednu s četiri reprezentacije.

SP 1938 FRANCUSKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb je održan u poznatom salonu d'Horloge u ministarstvu vanjskih poslova u Parizu. ‘Sreću’ reprezentacijama donio je 6-godišnji Yves, unuk predsjednika FIFA-e Jules Rimeta koji je izvlačio kuglice.

SP 1958 ŠVEDSKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put reprezentacije su prije ždrijeba podijeljene po geografskom ključu. U jednoj skupini su bile reprezentacije iz Zapadne Europe, u drugoj iz Istočne Europe, u trećoj su bile britanske ekipe, a u četvrtoj američke. Takva podijela je izazvala brojne prosvjede sudionika World Cupa.

SP 1966 ENGLESKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb skupina svjetskog prvenstva 1966. u Englesko je prvi put uživo prenošen na televiziji. Ždrijeb je održan 6. siječnja 1966. u Garden hotelu u Londonu.

SP 1974 SR NJEMAČKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb skupina SP-a 1974. u SR Njemačkoj obilježio je 11-godišnji Detlef Lange, član berlinskog zbora Schoneberger Sangerknaben. Mali Detlef je šokirao sve prisutne kada je u istu skupinu izvukao SR Njemačku i DDR. Na koncu je DDR slavio 1-0 golom Jurgena Sparwassera, no SR Njemačka je na koncu osvojila prvo mjesto.

SP 1982 ŠPANJOLSKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na SP-u u Španjolskoj prvi put su nastupile 24 reprezentacije, a ždrijeb je održan u Madridu u Palacio de Congresos. Ždrijeb su obilježili tehnički problemi na ‘mehaničkom bubnju’. Nekoliko reprezentacija je ždrijebano u pogrešne skupine prije nego što je ‘bubanj’ poludio i slomio kuglica s imenima reprezentacija, pa sve moralo biti ponovljeno. Dodajmo kako je glavni 'meštar' ždrijeba bio Sepp Blatter, tada glavni tajnik Fife.

SP 1990 ITALIJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je za ždrijeb skupina SP-a 1990. angažirala brojne zvijezde i bilo je to prvi puta da je 'show business' ušao u program izvlačenja skupina. Ždrijeb je održan u rimskom Palazzetto dello Sportu. Program je vodio Pippo Baudo, a Talijani su angažirali tenora Luciana Pavarottija, slavnu glumicu Sophiju Loren, te nogometne zvijezde Pelea, Karla-Heinza Rummeniggea i Bobbyja Moorea.

SP 1998 FRANCUSKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na SP-u u Francuskoj 1998. prvi put su nastupile 32 reprezentacije, a ždrijeb je održan na stadionu Velodrome pred 38,000 gledatelja. Fifa je jakosne skupine prvi put određivala na temelju ljestvice reprezentacija u kombinaciji s rezultatima reprezentacija na zadnja tri SP-a.

SP 2006 NJEMAČKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb skupina za SP 2006. u Njemačkoj pratilo je nevjerojatnih 300 milijuna ljudi u 150 zemalja svijeta i Nijemci su napravili pravi show. Program je vodila manekenka Heidi Klum uz asistenciju Pelea, Lothara Matthäusa, Rogera Mille i Johana Cruyyfa.

SP 2014 BRAZIL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb posljednjeg SP-a je održan u brazilskom gradu Salvador, a prilikom ždrijeba asistiralo je čak osam bivših svjetskih prvaka - Cafu, Fabio Cannavaro, Alcides Ghiggia, Fernando Hierro, Geoff Hurst, Mario Kempes, Lothar Matthäus i Zinedine Zidane.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo