SUTRA POČINJE LIGA NACIJA: / Sve što trebate znati o novom Uefinom natjecanju i što će ono donijeti Hrvatskoj

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Natjecanje Uefine Lige nacija započinje šestog rujna

5.9.2018.
10:04
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Sutra će, sa devet utakmica, započeti prvo izdanje Lige nacija, novog Uefinog natjecanja koje će zamijeniti prijateljske utakmice i utjecati na kvalifikacije za nadolazeća Europska prvenstva.

Riječ je o natjecanju koje je zamišljeno kao zamjena za većinu prijateljskih utakmica, a reprezentacijama će omogućiti dvoboje u kojima će igrati protiv podjednako jakih momčadi. Natjecanje je podijeljeno u četiri jakosne lige (A, B, C i D), a svaka liga je dodatno podijeljena na četiri skupine s po tri ili četiri reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u skupini 4

Hrvatska je ždrijebom izvučena u skupinu 4 Lige A, najvišeg ranga, s Engleskom i Španjolskom te će, ako bude prva, izboriti "Final four" u završnici turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između rujna i studenoga 2018. godine reprezentacije će u svojim skupinama igrati protiv svih suparnika kod kuće i u gostima. Pobjednici skupina u ligama od B do D izborit će plasman u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama od A do C ispasti u niži razred. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će u završnici turnir koji će se održati u lipnju 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utječe i na kvalifikacije za Euro

Liga nacija će utjecati i na kvalifikacije za Euro 2020. godine. Kvalifikacije će početi u ožujku 2019., a niti jedna reprezentacija neće imati izravan plasman kao domaćin, budući da će 13 zemalja ugostiti Euro.

Prve dvije momčadi iz svake kvalifikacijske skupine će se plasirati na EP, a preostala četiri mjesta će biti popunjena play-offom u kojem će igrati pobjednici 16 skupina Lige nacija. Svaka jakosna liga (od A do D) će dati po jednog putnika na Euro, a ako se pobjednik neke od skupina ranije kvalificira na kontinentalnu smotru kroz kvalifikacije, njegovo će mjesto zauzeti sljedeća najbolje rangirana reprezentacija u ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska otvara nastup u Elcheu

Hrvatska nastup u Ligi nacija otvara 11. rujna u Elcheu protiv Španjolske. Potom slijedi okršaj protiv Engleza na praznoj Rujevici 12. listopada. U trećem kolu svjetski doprvaci će u Zagrebu 15. studenoga ugostiti Španjolsku, a tri dana kasnije je ogled protiv Engleske na stadionu Wembley.

RASPORED UTAKMICA SKUPINE 4

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. rujna Engleska - Španjolska (Wembley)

11. rujna Španjolska - HRVATSKA (Elche)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12. listopada HRVATSKA - England (Rujevica)

15. listopada Španjolska - Engleska (Sevilla)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15. studenoga HRVATSKA - Španjolska (Zagreb)

18. studenoga Engleska - HRVATSKA (Wembley)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAPOMENA: Pobjednik skupine ide na Final Four, dok posljednja ekipa seli u niži rang natjecanja.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo