SUKOBI NAVIJAČA NA EURU, FOOTBALL LEAKS, NAPAD NA RAKITIĆA: / Ovo su najveći skandali hrvatskog sporta u 2016.

Image
Foto: PIXELL/AFP

Kraj godine rezerviran je za pregled događaja koji su obilježili proteklih 12 mjeseci.

31.12.2016.
20:00
PIXELL/AFP
VOYO logo

Osim sportskih uspjeha, rekorda, razočaranja... 2016. bila je godina koju su obilježili brojni skandali, kako domaći tako i inozemni. Stoga ćemo se prvo prisjetiti nekoliko afera koje su potresle hrvatski sport.

1. Međusobni sukob navijača na Euru

Dio navijača hrvatske nogometne reprezentacije koji su u borbi protiv vladajuće garniture u Savezu i njihove politike odlučili su na sve načine zagorčati im život. Za vrijeme Europskog prvenstva dosta se pričalo da će dio navijača pokušati izbaciti Hrvatsku s natjecanja. Zamalo su u tome uspjeli tijekom utakmica s Češkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

Trenutak kad maskirani huligan baca baklju na teren

Image

Trenutak kad maskirani huligan baca baklju na teren

Nakon što su počeli bacati baklje u travnjak došlo je do međusobnih sukoba hrvatskih navijača jer se dio neistomišljenika suprotstavio većem broju hrvatskih navijača odlučnih prekinuti susret pri rezultatu 2:1. Na sreću susret nije prekinut, ali je Hrvatska na kraju ostala bez pobjede. Incident je uzrokovao dekoncentraciju kod igrača, pa su Vatreni primili izjednačujući gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

2. Najveća kazna u povijesti HNS-a

Nakon incidenta u Francuskoj malo tko nije očekivao da će Vatren biti izbačeni s Eura. Međutim Uefina kazna od 100 tisuća eura zbog navijačke upotrebe pirotehnike, ubacivanja predmeta u teren, nereda među navijačima te rasističkog ponašanja ipak nije najveća u povijesti Hrvatske. Naime, uoči početka Eura HNS je kažnjen sa 135 tisuća eura i dvije utakmice bez publike zbog incidenata na prijateljskim susretima protiv Izraela i Mađarske, točnije zbog rasizma navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kamenovana kuća u kojoj je boravio Rakitić s obitelji

Po završetku Europskog prvenstva nogometaši su s razletjeli po svim krajevima svijeta kako bi odradili zasluženi godišnji odmor. Ivan Rakitić je s obitelji odlučio nekoliko dana provesti Ugljanu. Ono što je trebao biti mirni odmor završilo je incidentom. Prva vijest govorila je da su se nepoznati huligani jedan dan u poslijepodnevnim satima pojavili pred kućom u kojoj su Rakitići boravili te su je kamenjem gađali i porazbijali prozore i vrata, i to sve dok su nogometaš i obitelj bili unutra. Uznemireni Ante Čačić to je prozvao terorističkim činom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se ispostavilo da Rakitićevi nisu bili u vrijeme napada u kući nego u obližnjoj pizzeriji te da nije bila riječ o organiziranom napadu navijača na hrvatski nogomet. Naime, još uvijek nepoznat netko bacio kamen koji je razbio staklo na trijemu u petak 1. srpnja, a upitno je da li je uopće znao tko boravi u njoj.

4. Modrić, Kovačić, Ćorić - Football Leaks

Dvanaest europskih medija udružili su se u istraživački konzorcij (EIC) kako bi istražili i objavili povjerljive dokumente i informacije iz nogometnog poslovanja koje im dostavlja portal Football Leaks. Šok za hrvatsku javnost bila je vijest da je Luka Modrić na popisu od 37 nogometaša koji su utajili porez u Španjolskoj. Kapetan hrvatske reprezentacije je prema optužbama izbjegao plaćanje poreza na prihod od marketinških prava za 2013. i 2014. godinu. Navodno je preko luksemburške tvrtke izbjegao prijaviti dio prihoda u razdoblju od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo potom objavljeno je da je Mateo Kovačić umiješan u malverzacije s novcem u nogometu. Hrvat je, prema izvještavanju La Gazzette dello Sport pod povećalom zbog svog sumnjivog transfera iz Dinama u Inter koji se sad spominje u kontekstu još jedne porezne prijevare.

Image
Foto: AFP, JANEK SKARZYNSKI
Image
Foto: AFP, JANEK SKARZYNSKI

Mateo Kovačić i Luka Modrić

U SREDIŠTU SKANDALA! Sumnjiv je Kovačićev transfer: ‘Tada je šef bio Mamić, gdje je ostatak novca?!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačič je iz redova hrvatskog prvaka prešao u slavni milanski klub u zimu 2013. godine u transferu vrijednom 11 milijuna eura. No, ono što upada u oko je podatak da je 50 posto od 11 milijuna eura teškog transfera otišlo tvrtki Profoot International Limited iz Hong Konga, a ta je tvrtka 2015. prava proslijedila drugoj tvrtki ista imena, sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Prema tome je Dinamo za Kovačića dobio samo 5,5 milijuna eura. Kome je otišao ostatak, pitaju se posljenih dana Talijani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamov Ante Ćorić došao je pak pod povećalo zbog, tvrdi Foodballl Leaks, nerazjašnjenih odnosa s agencijom Doyen Sports. Ta je agencija navodno vlasništvu 70 posto prava na Antu Ćorića. Ćorićev slučaj tako bi mogao bi biti primjer u nogometu zabranjenog "vlasništva treće strane" (TPO).

5. Prijetnje predsjedniku Hajduka

Hajduk je poslije još jedne neuspješne sezone promijenio kompletnu upravu, dok je na mjesto predsjednika stigao Ivan Kos. U nekoliko mjeseci u klub je promijenio dva trenera. Prva žrtva bio je Damir Burić, koji ga je dočekao kao trener splitskog velikana. Međutim smijenio je Kos i Marijana Pušnika kojeg je doveo nekoliko dana po preuzimanju funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi veći skandal Kosa je zahvatio plčetkom prosinca. Da nema lagan posao svjedoči i ljutnja Ivana Vojkovića, oca nogometaša Frane Vojkovića. On je , naime, ušao u sukob s Kosom jer mu sin ne dobiva priliku. Zbog toga je, kako je Hajduk objavio, 'verbalno i fizički nasrnuo na predsjednika kluba' nakon čega je noć proveo u pritvoru.

Image
Image

Ivan Kos

Vojković je potom optužio Kosa, ali i bivšeg trenera Pušnika, za ucjene. Navodno su mu govorili da mu sin neće igrati za prvu momčad ako ne potpis ugovor s nogometnim menadžerom Vukmilom Vukmiricom. Sudski epilog cijele priče tek slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Ostalo

Osim ovih afera zatresle su Hrvatski još mnoge. Tako je košarkaš Kvarnera Siniša Štemberger (37) napravio je incident na treningu u četvrtak kad je nokautirao svog trenera i bivšeg suigrača Marijana Mancea.

U siječnju ove godine nastao je pak skandal oko neodlaska najboljeg hrvatskog taekwondo borca Vedrana Goleca na kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

SRAMITE SE: Tko će snositi odgovornost, tko je donio ovu pogrešnu odluku?!

Nadalje doping afere koje su potresle svijet nisu zaobišle niti Hrvatsku. Biciklist Marko Fržop suspendiran je na dvije godine zbog korištenja dopinga, što je u kolovozu objavio Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bacač kugle Marin Premeru (25) suspendiran je na četiri godina zbog korištenja dopinga. Premeru je bio, uz Stipu Žunića i Filipa Mihaljevića, jedan od trojice hrvatskih bacača kugle koji je ispunio normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, ali za razliku od prve dvojice on tamo nije otputovao.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo