borba za tron hns-a / Šuker kao gluhonijemi Erdogan i kako je Šimić krenuo u bitku kod Termopila

Image
Foto: Slavko Midzor/Goran Kovacic/PIXSELL

Šuker zna da mu svaki verbalni istup u javnosti donosi više štete nego koristi, stoga svoju diktaturu provodi s distance, iz sjene i bez riječi, poput gluhonijeme verzije turskog predsjednika Erdogana. O tome kako je nogomet u Hrvata apsurdniji od politike i kako je Šimić protiv predsjednika HNS-a vodio unaprijed izgubljenu bitku

12.12.2017.
15:00
Slavko Midzor/Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

U javnosti se u proteklih mjesec i pol dana aktualizirala priča kandidature i izbora za predsjednika HNS-a. Glavni protagonisti cijele priče bili su aktualni predsjednik Davor Šuker i njegov najveći i - pokazalo se - jedini protukandidat Dario Šimić.

Šimić je, baš kao i Šuker, bivši hrvatski reprezentativac i svoju kratkotrajnu kampanju gradio je uglavnom na imidžu i prepoznatljivosti koju je stekao u dresu 'Vatrenih' - kao osvajač bronce na SP-u u Francuskoj 1998. - i u dresu europskih velikana poput Intera, Milana i Monaca. No, sve su to prije pet godina, kada je izabran za predsjednika, bile i karte Davora Šukera. U čemu se onda Šimić razlikuje od njega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimiću se, bez pogovora, mora priznati da je uspješan biznismen. Još na vrhuncu igračke karijere, 2002. godine, s bratom je pokrenuo posao prodaje prirodne izvorske vode, nadjenuvši svojoj firmi ime 'Aquaviva' ili u slobodnom prijevodu 'Živa voda', čija je središnja punionica vode smještena na zagrebačkom Vrtnom putu.

Iako je ideja bila njegova, uskoro je sve konce firme preuzela njegova majka Matija Šimić, koja je uskoro postala i direktorica firme. Nedugo nakon toga, obitelj Šimić je proširila poslovanje, započevši proizvodnju vlastite espresso kave pod nazivom Vivas, a iz nje je pak proizašao lanac istoimenih luksuznih kafića. Dva možda i najpoznatija vode njegovi uži članovi obitelji - History na zagrebačkoj Tkalči brat Josip, a onaj u Splitu sestra Mihaela s mužem Vlatkom Đolongom, inače bivšim nogometašem Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

History caffe

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL

Ne treba zaboraviti ni kako je Šimić 2010. godine zajedno s Marijom Jurićem krenuo u pionirski pothvat u Hrvatskoj - osnovao je Nogometni sindikat po uzoru na slične organizacije u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi navedeni produkti Šimićevog poduzetnog duha i dan danas su na životu, dapače, funkcioniraju odlično i na dobrom su glasu, tako da se bivšem reprezentativcu i jednom od rijetkih članova 'kluba 100' što nastupa za 'Vatrene' tiče, nikako ne može osporiti vizija, jer takva je izjava zbog svega prethodno navedenog unaprijed oborena.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dario Šimić

FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ima li Dario uvid u funkcioniranje HNS-a i viziju za urušavanje njegove aktualne vlasti koja po pitanju hrvatskog nogometa u posljednjih pet godina nije napravila velike pomake? Ako ćemo biti realni - teško. Jasno se to vidjelo po njegovim izjavama tijekom intenzivne kampanje za kandidaturu tijekom koje je on, kao i njegova ekipa koju sačinjavaju odreda bivši reprezentativci Stipe Pletikosa, Goran Vlaović i Mario Stanić, pokušao balansirati između pozitivnih i negativnih poruka javnosti koje su međutim, sadržajno bile pomalo isprazne.

Gostovao je između ostalog i na našoj televiziji. Da Šimić nije spomenuo kako novac unutar Saveza planira učiniti protočnim, tj. poslati ga u klubove diljem Hrvatske, kako one u HNL-u, tako i u drugoligaše i trećeligaše, što je prijeko potrebno za razvoj hrvatskog nogometa, njegova bi obećanja nalikovala onima naše predsjednice Kolinde koja je na svojoj inauguraciji 2015. obećala kako će Hrvatska uskoro, baš kao i Švicarska, biti među najrazvijenijim zemljama Europe, a kako napreduje to obećanje, možete vidjeti otvorite li bilo koji hrvatski news portal ili pogledate jednu dnevno - informativnu emisiju. Bila je to izjava nošena valom adrenalina i optimizma, ali bez pokrića, kao i većina Darijevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer dolazak na čelo HNS-a nije poput pokretanja vlastitog posla prodaje izvorske vode niti otvaranje luksuznog kafića u elitnom dijelu metropole, što je Šimiću uvelike olakšano velikim kapitalom kojeg je zaradio tijekom igračke karijere. Ne, ulazak u HNS i dolazak na njegovo čelo znači pronaći se usred sustava koji je truo, koji funkcionira na uhodani način i čija se netransparentnost uglavnom očituje sužavanjem izjava čelnika na reprezentativne teme poput onih kako je 'sjajan uspjeh što smo se ponovno plasirali na Svjetsko prvenstvo', ili pak na kritike prema političkim strukturama koje 'nikako da riješe problem huliganizma na stadionima'.

Pa zašto je onda Šuker tako jednoglasno prikupio potpise za novu kandidaturu? Kao što većina glasača uporno na parlamentarnim izbora glasa za dvije najveće hrvatske političke stranke zbog vlastitih interesa, što zbog stranačkih iskaznica, što zbog pozicija u lokalnim upravama i mjesnim odborima te povlasticama koje im one donose, tako i čelnici županijskih nogometnih saveza, od kojih su mnogi i sami članovi HNS-a, održavaju 'status quo' sustava iz osobnih interesa. A u ovom slučaju, za razliku od politike, ne postoji kritična masa intelektualaca koja nije ni za jednu opciju pa ne izlazi na izbore, barem nije postojala u ovom procesu kandidature. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Šuker i Mamić

FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL

O demokraciji izbora predsjednika HNS-a dovoljno govori način izbora - svatko tko cilja na mjesto predsjednika mora dobiti podršku barem devet od 21 županije kako bi se kandidirao - što iznosi ukupnih 43%. Dakle, u slučaju da jedan ne prikupi više od 12 glasova (Šuker ih je dobio 18), kandidirati se mogu tek dva kandidata, što je apsurdno! Bitka u koju je Šimić protiv HNS-a krenuo s preostalim 'Vatrenima' i 'stručnim timom odgovornih i organiziranih ljudi kako ih je predstavio gotovo nalikuje na bitku kod Termopila, u kojoj se 300-tinjak Spartanaca predvođeno kraljem Leonidom suprotstavilo tisućama Kserksovih perzijskih vojnika, samo što je Šimić, za razliku od te povijesne bitke, morao u ofenzivu, što je dodatna otežavajuća okolnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Šukerov potez brzinskog premještanja izbora nekoliko mjeseci unaprijed mnogo govori. O čemu se radi? Činjenica je ta da, čim su Šimić i ekipa počeli intenzivnije nastupati po medijima, predsjednik Saveza je 21. studenog poput groma iz vedra neba sazvao izvanrednu Izbornu sjednicu HNS-a za 22. prosinac, što znači da će se upravo tog datuma odlučiti o predsjedniku HNS-a. Jer Šuker i aktualni članovi Izvršnog odbora HNS-a izabrani su na te funkcije 14. travnja 2014. godine te im četverogodišnji mandat prestaje u travnju 2018.

To znači da nova Izborna skupština nije trebala biti održana barem do tog travnja 2018. godine i s tog stajališta, Šukerov je potez možda i protuzakonit, ako je vjerovati komentarima Ivana Brlekovića, zagrebačkog odvjetnika koji je nekad i sam obnašao dužnost dopredsjednika Saveza, što znači da je dobro upućen u zbivanja unutar krovnog nogometnog tijela. Međutim, pokraj 'slučajeva' Horvatinčić, Komšić, Todorić... da ne nabrajamo dalje, tko se još u Hrvatskoj stigne baviti sportskim pravom i provjeravati zakone u okviru nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta zakazana izborna sjednica je protustatutarna, a time i nezakonita. Naime, u odluci Izvršnog odbora HNS govori se samo o izbornoj sjednici Skupštine, a ne precizira se je li riječ o redovnoj ili izvanrednoj. Prema Statutu HNS-a redovne izborne skupštine održavaju se svake četiri godine. Predsjednik Davor Šuker i aktualni članovi Izvršnog odbora HNS-a izabrani su na te funkcije 14. travnja 2014. godine te im četverogodišnji mandat prestaje u travnju 2018. Iz tog razloga redovita izborna Skupština se ne može održati u ovoj godini, već isključivo iduće godine", prokomentirao je Brleković za Šibenski.hr.

Tako je Šuker, voljen i idoliziran kao napadač i Zlatna kopačka iz '98., ali preziran kao predsjednik Saveza, na gotovo diktatorski način ušutkao Šimićevu kampanju i prije no što je ona počela, srezavši mu manevarski prostor na minimum, i upakiravši sve kao tek usputnu informaciju na potpisivanju novog ugovora s glavnim sponzorom HNS-a - Ožujskim pivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušao je bivši branič najviše što je u toj situaciji mogao kako bi predstavio izborni program po županijama - poslao je Stanića i Vlaovića u Vinkovce, on sam zaputio se u Gospić, a Pletikosa je stigao u Split gdje je nazočio službenoj nominaciji Šimića kao kandidata za čelo HNS-a. No, bila je to unaprijed izgubljena bitka, baš kao i ona Spartanaca.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Šimić, Stanić, Pletikosa, Vlaović

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tako skraćenog vremena za kampanju, Šimić svoj program nije stigao ni predstaviti pojedinačno klubovima po županijama, koji su, opterećeni dugovima i u velikoj većini u situaciji da nemogu ni plaćati svoje igrače, zasigurno željni promjena. Ne, zbog prirode ubrzanog procesa koji je ranije spomenutim potezom nametnuo Šuker, brzinskim modelom odlučivali su, da se malograđanski izrazimo - lokalni 'baje' koji su i većinom i sami dio HNS-a za svoj dio torte, naravno, nevidljiv očima javnosti.

Nije li još apsurdnije da je Šuker dobio podršku 18 županija, a ni riječi progovorio nije o tome što planira raditi za vrijeme svog sljedećeg mandata? Zna dobro bivša legendarna 'devetka', da čim verbalno istupi u javnosti - radi sebi više štete nego koristi - a znaju to i svi oni koji su ga podržali. Zato Šuker po medijima nastupa rijetko, gotovo nikad, bez iznimke ignorirajući sva pitanja koja mediji i javnost potegnu od jednog njegovog javnog istupa do drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva uzaludnost inicijative 'vatrene' četvorke najbolje se mogla vidjeti na primjeru Šibenika. 25. studenog posjetio je Šimić stadion na Šubićevcu gdje je predstavio svoj izborni program za oporavak i vraćanje povjerenja u hrvatski nogomet. Kako Dario nema uvid u financijsko stanje HNS-a, nije mogao ponuditi konkretnu informaciju koja je županijske predstavnike najviše zanimala - koliko novca im može ponuditi. S druge strane, Šuker im je obećao 100.000 eura u naredne četiri godine za infrastrukturne projekte - za što su se Šibenčani odmah prodali i pružili podršku aktualnom predsjedniku.

To na vidjelo donosi dvije stvari - koliko je obraz županijskih nogometnih čelnika jeftin ili ni ne postoji, i koliko ustvari Šimić luta poput guske u magli. Da, ukoliko ste mislili da je hrvatska politika najbanalnija stvar u Hrvatskoj, postoji nešto još gore, a to je - nogomet i njegova politika. Demokracija gotovo da i ne postoji, a Šuker u cijeloj situaciji nalikuje na turskog diktatora i ujedno predsjednika države Erdogana, samo što je Šuker gluh na pitanja javnosti i nijem što se tiče javnih nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svemu, Darijevu želju i inicijativu ipak treba glasno pozdraviti. Predsjednik HNS-a je zadrhtao, javnost je, ako nikako drukčije onda barem putem anketa i duštvenih mreža jasno izrazila svoj stav, a jedini protukandidati aktualnog predsjednika najavili su nastavak borbe.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Dario Šimić

FOTO:Dino Stanin/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši pravnici su već poduzeli određene pravne korake zbog Skupštine. I dalje smo homogeni, čvrsti. Nastavit ćemo s ovim što smo započeli. Važno mi je da je premijer Plenković stao na našu stranu, da je ustvrdio da je sustav začahuren, zatvoren", izjavio je Šimić u nedavnom ekskluzivnom intervjuu za Vijesti.hr.

Za one željne promjena, ostaje nada da će se držati svog obećanja. Sudeći po dosadašnjim projektima koji doduše nisu bili vezani uz nogomet, Dario teško odustaje. Svoju prvu bitku sa Šukerom, bitku kod Termopila, Šimić je izgubio. No, rat se nastavlja, a njegova vojska u naredne će četiri godine zasigurno porasti i ojačati. Dario je dokazao da je intelektualac i zasigurno nije računao na laku pobjedu već na ovim izborima. Zna i on da se svaki neodrživ i neperspektivan sustav na koncu uruši sam od sebe. Nema sumnje da će tako biti i sa Šukerovim HNS-om – prije ili kasnije - a upravo je Dario Šimić napravio prvi značajniji iskorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničke stavove RTL-a.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo