'Nekima se svidjelo, nekima nije, ali to je bio moj izbor'

Srećko Bogdan, čovjek koji je oduševio Hrvate svojim komentarima na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, ovotjedni je gost u rubrici Jedan na jedan.

18.7.2012.
15:19
VOYO logo

Gdje je i što trenutno radi Srećko Bogdan? U Interu vodim školu i treniram juniore. Zadovoljan sam poslom koji radim i mogu reći da uživam.

Znači pratite zbivanja u hrvatskom nogometu. Nedavno su bili izbori za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Što kažete o izboru Davora Šukera? Čujte, on je izabran jednoglasno, što znači da imaju povjerenje u njega. Nadam se da će neke stvari promijeniti, ali nabolje. Hrvatski nogomet stagnira, s ligom 16 nije ništa dobio. Mi nemamo deset klubova koji bi se mogli natjecati. Vidite da je financijska situacija jako teška, u nekim klubovima nije riješena. Vidjet ćemo što će sad naši klubovi napraviti u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimac kao izbornik. Dobar ili loš potez? On se mora dokazati, a tek onda možemo govoriti o tome. On će sve pokazati svojim rezultatima, a poznato je da trenera drže samo rezultati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako gledate na rezultat Hrvatske na EURU? Uspjeh ili neuspjeh? Ja mislim da smo igrali čisto solidno. Prva utakmica protiv Irske bila je fantastična, ali mislim da smo kasnije trebali malo više riskirati protiv Španjolaca. Nula nas nigdje nije vodila, možda smo trebali malo ofenzivnije igrati zadnjih 20 minuta. Ovako smo izgubili, nismo ništa napravili i ispali smo iz daljnjeg natjecanja.

Ipak, nakon EURA hrvatski reprezentativci postali su tražena roba u Europi. Posebno su na njih 'navalili' klubovi s Istoka. Kako to komentirate? Gledajte, imamo stvarno kvalitetne igrače koji su pokazali na ovom prvenstvu da imaju znanja, kvalitete i normalno da oni koji imaju love, koji ih mogu kupiti, oni ih kupe, a situacija je trenutno takva da Ukrajinci i Rusi to imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transfer Luke Modrića u Real? Svakako da je ovaj odlazak Luke Modrića u Real, ako ode, velika stvar. Ide u jedan veliki klub, koji ima puno kvalitetnih igrača. Oni se bore na tri fronta, Kup, prvenstvo i Liga prvaka, tako da trebaju puno kvalitetnih igrača kako bi držali visoki ritam i kako bi bili u samom vrhu. Oni su osvojili španjolsko prvenstvo, žele sad Ligu prvaka. Ako se pojačavaju u tom smislu, imaju velike ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se na hrvatske klubove. Može li Dinamo ponoviti prošlogodišnji uspjeh u Europi? Bit će teško. Ako je Beqiraj otišao, ako Tomečak ode, znači da je Dinamo oslabljen. Još je Krstanović ozlijeđen, imaju Čopa kao jednog napadača, tu je Rukavina, ali normalno da svi želimo Dinamu da napravi što kvalitetniji rezultat. I ne samo Dinamu, Hajduku, Osijeku i Slaven Belupu, da naprave što kvalitetniji rezultat, da nešto hrvatski klubovi naprave u Europi, što u zadnje vrijeme nije bio slučaj jer su uvijek rano ispadali. Dinamo je prošao dalje, ali nije napravio nikakav rezultat, izgubio je sve utakmice.

Što mislite o projektu koji je pokrenut u Rijeci, koliko je to dobro za hrvatski nogomet? To puno znači za hrvatski nogomet. Volpi je uzeo klub koji je imao velikih financijskih problema. Novcem se može sve napraviti, kupili su stvarno vrlo kvalitetne igrače. Normalno da će možda potrajati dok se ne napravi prava ekipa, dok se to ne uhoda. Imaju vrsnog stručnjaka Scoriju i ja mislim da će Rijeka biti jedno veliko iznenađenje u hrvatskom nogometu ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se velikim natjecanjima. 2006. godine uz Željka Velu osvojili ste naciju svojim komentiranjem utakmica. Zašto više ne komentirate? Meni je to bilo privlačno jer je to bilo u Njemačkoj. Svako ima svoj način gledanja utakmica. Rekao sam da su oni to malo izokrenuli u ono vrijeme. Rekao sam da nisam znao što bih trebao reći kada je utakmica loša. Ja neću uveličavati ili uljepšavati, jer kad god gledam utakmicu na televiziji, a komentatori mi je uljepšavaju, onda kao da sam ja lud. Ja gledam jednu utakmicu, a oni komentiraju nešto sasvim drugo. Ja sam pokušao na svoj način prenositi ono što sam vidio na terenu. Nekima se to svidjelo, nekima nije, ali to je bio moj izbor.

U kakvim ste danas odnosima sa Željkom Velom? Nismo se već dugo čuli, ali smo u dobrim odnosima. On je na neki način prihvatio moje riječi, on je pratio, tako da mislim da je to na neki način simpatično izgledalo i zvučalo ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li inače šaljivi u društvu? Jesam. Kako se kaže, život nikoga ne mazi, ali kako si napraviš, tako ti je. Zato se volim družiti, zezati, volim zbijati šale čak i na svoj račun. Kad me netko pita zašto je Dinamo 1982. godine bio prvak, oni vele zato što je bio najbolji, a ja im odgovorim da ne, nego zato što je Bogdan bio u vojsci. Treba znati prihvatiti šalje na svoj račun. Treba imati dobar krug prijatelja, a ja ga imam, pa je tu uvijek zezancija, malo se pokartaš i tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je onda najbolja provala koju ste rekli u životu? Čujte, ovako na brzinu, bilo ih je puno, ha, ha, ha, pa ni ne znam koja je bila najbolja. Stvarno se sad ne mogu sjetiti.

I za kraj, koliko zarađuje stručni komentator na HRT-u? Uh, tko bi se sad to sjetio. Znam da smo imali službeni auto, ali ne mogu se sad točno sjetiti koliko je bilo honorara. Uglavnom, nije bilo loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo