Sportska tragikomedija from Kroejša: Lošije od ovoga ne može!

Hrvatski prvoligaški nogomet već je godinama predmet sprdnje. Gotovo da nije bilo dviju sezona zaredom s istim sustavom natjecanja i istim pravilima, a sve skupa izgledalo je i smiješno i žalosno.

28.6.2013.
9:02
VOYO logo

Prije tri godine Izvršni odbor HNS-a odlučio je pokušati prekinuti takvu nevjerojatnu nekonzistentnost, odlučio je oformiti prijelaznu prvu ligu od 12 klubova, da bi se konačno putem nje stiglo i do prve lige s 10 klubova. Da, tako će se u nadolazećem prvenstvu 2013./2014. prvi put igrati prva liga s 10 klubova i to četverokružnim sustavom natjecanja u čak 36 kola. I to bi trebalo biti konačno rješenje za hrvatski prvoligaški nogomet.

Iako smo i prije nadolazeće sezone svjedočili pritiscima da se održi barem liga od 12 klubova, sjetite se zapomaganja iz NK Zagreb koji će ipak morati u drugu ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, takvim pritiscima koji dolaze iz klubova putem političkih relacija ne treba se čuditi. Pa, povijest naše prve lige je povijest pritisaka i lobiranja lokalnih moćnika i političkih struja... Bilo je slučajeva da se ni nekoliko dana prije početka prvoligaškog natjecanja nije znalo tko će u toj ligi uopće igrati.

Sada bi svemu tome trebao doći kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska kao zemlja s niskorazvijenom nogometnom infrastrukturom, polurazrušenim i zapuštenim stadionima, klubovima koji ovise o pomoći lokalne zajednice, bez mogućnosti samoodržavanja jedva je održavala skupa prvoligaška natjecanja. Usput, mnogi su klubovi unatoč željama moćnika i politike propadali, praktički zauvijek nestali s nogometne scene.

Tko se još sjeća Mladosti 127 iz Suhopolja, Kamen-Ingrada iz Velike, Dubrovnika, Belišća, Dubrave, metkovske Neretve, Samobora, Vukovara 91, Čakovca, TŠK-a iz Topolovca, Croatije Sesvete, pa i Varteksa iz Varaždina. Nekima je prva liga bila toliko prevelik zalogaj da su se doslovce nakon prvoligaškog nastupa ugušili, zapravo zauvijek nestali s nogometne, ne samo prvoligaške scene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to danak neurednom i glomaznom natjecanju koje je mljelo klubove do uništenja. Cijena želje da svaka sredina ima svoj prvoligaški klub, makar u zemlji ne postoji ni toliko korner-zastavica, osiromašila je klupsku scenu, tako da se može zaključiti da je liga od 10 klubova i dobro i svrsishodno rješenje. I šteta je što se za tom idejom nije posegnulo prije.

Prva liga od 10 klubova, ako ništa drugo, jamči veći broj kvalitetnih i izjednačenih utakmica starih rivala i suparnika, napose Dinama i Hajduka kao perjanica kvalitete hrvatskog nogometa. I ostali jaki klubovi susretat će se četiri, a ne dva puta kao do sada. Osim toga, ovako priređeno natjecanje ne bi trebalo ostavljati zrakoprazni prostor klubovima za manipulacije. Pola lige će se boriti za opstanak, a pola za europski plasman, neće više biti klubova kojima je svejedno za plasman jer znaju da niti mogu ispasti niti se dokopati vrha. Pa dolaze u situaciju za manipulaciju bodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko još osim Hrvatske ima prvu ligu od 10 klubova? Identično natjecanje igraju Austrija, Estonija, Farski Otoci, Latvija, susjedna Slovenija i Švicarska. Jedno je sigurno, lošije od dosadašnjeg ne može biti. Iako, znajući dubinu nogometnog mulja, ne možemo staviti ruku u vatru da će se prvoligaško natjecanje od 10 klubova uistinu i održati, zaživjeti. Jer u našem su nogometu samo interesi vječni.

Hrvatski prvoligaški nogomet u sljedećoj će se sezoni premijerno igrati kroz ligu od 10 klubova, četverokružno. Dosadašnji sustavi prvoligaških nogometnih natjecanja bili su šareni poput lepeze duginih boja. Od samostalnosti Republike Hrvatske odigrana su 22 prvenstva prve HNL: najviše, 14 puta igrala se liga s 12 klubova u različitim modelima igranja (dvokružno, dvokružno s nekoliko načina doigravanja, trokružno), sedam puta igralo je po 16 klubova dvokružno, a jednom i 18 (prvenstvo 1993./94.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo