Šou u Splitu: Na Rivi skijaju, nogometaši otkazuju!

Split se probudio pod snježnim pokrivačem od 20-ak centimetara, ne rade škole, gradska uprava i poduzeća, a snijeg je pokvario planove i našim malonogometašima.

3.2.2012.
11:42
VOYO logo

Gradonačelnik Željko Kerum proglasio je 'snježni dan', što su svi u Splitu shvatili više nego ozbiljno, pa tako i malonogometaši. U Splitu i Zagrebu je u tijeku Europsko prvenstvo u futsalu, a hrvatska reprezentacija sprema se za svoju najvažniju utakmicu.

U subotu u 20.30 sati naši će igrati protiv treće reprezentacije Europe, Češke za prolaz u četvrtfinale, do kojeg mogu čak i s porazom od jednog gola razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Mato Stanković u petak je trebao najaviti utakmicu na najavljenoj press konferenciji, ali ona je otkazana zbog vremenskih uvjeta, stoji u priopćenju HNS-a.

"Obavještavamo vas da je konferencija za medije koja se danas trebala održati u hotelu Le Meridien (Hotel Lav) u Podstrani zbog vremenskih prilika i nemogućnosti predstavnika medija da u optimalnom broju nazoče - OTKAZANA".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč vremenskim prilikama, naši malonogometaši se nalaze u sjajnoj poziciji. Ukoliko osvoji barem bod, Hrvatska će biti prva u skupini, što znači vjerojatno izbjegavanje apsolutnog favorita turnira - Španjolske u četvrtfinalu.

Izbornik Stanković je na pitanja novinara o toj utakmici odgovara preko službene stranice HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će i hoće li konačni rezultat od dva gola razlike za Rumunjsku promijeniti planirani pristup utakmici s Česima? "U principu nimalo. Kad smo počinjali ovu priču cilj je bio prolazak grupe i prvo mjesto. Naravno da bi drugačiji rezultat te utakmice, koji bi nas automatski vodio dalje objeručke prihvatili, to je logično, ali govoriti sada bi li i koliko to smanjilo tenzije, naboj, otpustilo kočnice po pitanju motivacije ili pristupa je zapravo deplasirano. Tako je kako je, igrat ćemo na pobjedu protiv izvrsne ekipe s kojom godinama već imamo negativan skor. Unatoč mladosti i neiskustvu, ova momčad ima znanje i karakter da s pametnim pristupom i hrabrom igrom obavi posao do kraja u grupi".

Koliko dobro poznajete Češku, što su njihove bolje, a što lošije strane, ukoliko ih uopće ima? Što ste eventualno novoga vidjeli na jučerašnjoj utakmici? "Čehe poznajem odlično, to je službeno treća najbolja momčad u Europi i nema segmenta igre koji nisam proučio i analizirao do kraja. Uostalom, pregledao sam sve njihove utakmice posljednjih godinu i više dana i sinoć nisam vidio ništa što već nisam znao. O detaljima ovako ovlaš ipak ne bi, mogu tek istaknuti da su njihov forte napadačka igra, sjajna kontra i polukontra, i najveći dio njihove snage leži upravo u tome. Imaju oni i individualnu klasu u Rešetaru i Novotnome, tu su i braća Mareš, vrlo iskusni i važni igrači. Ukratko, zaista sjajna ekipa koja ima klasu i zna igrat nogomet na najvišoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjeća li se među igračima i stožerom uzbuđenje zbog potencijalnog ulaska u drugi krug natjecanja, to bi bio apsolutno najveći doseg Hrvatske uopće kad je futsal u pitanju? Stvara li to dodatni pritisak? "Apsolutno, i jedno i drugo. Dakle, svjesni smo naše prilike kao što smo kroz pritisak domaćinstva i očekivanja javnosti svjesni i naše odgovornosti. Ne bojimo se toga, dapače, to nas čini jačima i pokušat ćemo pravilnim psihološkim pristupom sve te stvari kanalizirati u našu korist. Uvjeren sam da to možemo. To smo jako dobro radili u drugom poluvremenu prve utakmice, nadam se da će tako biti u subotu. Nadam se velikoj podršci splitske publike".

Što će prema vašem mišljenju presuditi ovaj ogled? Hrvatskoj je dovoljan i minimalan poraz? Da li je to taktika s naglaskom na obranu i čuvanje rezultata? "Realno gledajući, u futsalu je jako teško igrati na rezultat u smislu čuvanja nule ili kontroliranja minimalnog poraza. Stvari se mogu izmijeniti doslovno u dvije sekunde. Igrat ćemo našu igru, idemo na pobjedu i nastojati se koncentrirati samo na taj ogled, ne misliti o onome što je bilo prije. Mislim da bi svako drugo gledanje na utakmicu bilo pogrešno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolji poznavaoci futsala se pomalo plaše situacije koja nam se dogodila u Ukrajini, kao i one iz prošlih kvalifikacija kad smo upravo s Česima u najmanju ruku pod sumnjivim okolnostima izgubili Euro? "Znam što mislite, čuo sam da je Fousek, vrlo utjecajan član UEFA-ine delegacije stigao u Split. Gledajte, frustracije koje smo doživjeli u Ukrajini još se nisu slegle, kao ni sjećanja na tu čuvenu utakmicu i sudačke odluke kad smo upravo protiv Čeha imali dvije minute prije kraja 1:0, a čak i neriješeno nas je vodilo dalje. Ta nas je utakmica stajala zasluženog odlaska na Euro. Međutim, takvo nešto u prepunoj dvorani i protiv domaćina je zapravo nemoguće, iskreno, ne vidim kako bi se utakmica privela kraju. Sportaš sam, fair play mi je u krvi, očekujem apsolutno pravedno i pošteno suđenje bez obzira što smo u nekoliko navrata zaista teško bili oštećeni".

Od kojih igrača očekujete najviše? Koji će hrvatski reprezentativci sutra morati preuzimati odgovornost i nositi momčad? "Ne bih isticao pojedince, nisam nikad do sada, smatram da ova momčad ima jak kolektiv i držat ćemo se iste priče kao od samoga početka. U svakoj momčadi ima igrača koji odskaču i stvaraju razliku, to ne treba kriti, ali apsurdno bi bilo u metodici bilo što mijenjati u zadnji trenutak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li velikih pritisaka zbog ulaznica? "Naravno da ima, ma non stop nam zvone telefoni, ali danas ćemo svi zajedno završiti i tu priču, ulaznica na svu sreću još ima u prodaji. Sutra jedino o čemu ćemo misliti su Česi i plasman u četvrtfinale europskog prvenstva".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo