SJEĆATE LI SE?! / Na današnji dan ratom pogođena Hrvatska bila je u transu, a neki su i plakali od sreće

Image
Foto: Screenshot: You Tube
23.3.2016.
13:56
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Bila je to ratna godina u Hrvatskoj, godina u kojoj je "Lijepa naša" još uvijek bila pogođena ratnim strahotama. Velikosrpske težnje za osvajanjem vjekovnih hrvatskih terotorija bile su sve manje zbog sve jačeg otpora hrvatskog naroda, koji se borio za slobodu, koji se borio za svoju zemlju i za nju prolijevao krv.

Pobjede su bile popraćene sa suzom u oku

Te 1994. godine, svaki sportski uspjeh izuzetno se emotivno doživljavao. Hrvatska zastava na pobjedničkim postoljima i intoniranje državne himne bili su popraćeni sa suzom u oku i nadom kako će rat jednog dana završiti i kako će Hrvatska napokon biti slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni od onih koji su u tim ratnim godinama na posebni način razveseljavali čitavu zemlju bili su Vatreni. Prosinečki, Boban, Šuker, Ladić, Bilić, Asanović, Jarni i ostali bili su ponos naše zemlje, ponos i sportska institucija koja je te godine ostvarila svoju prvu veliku pobjedu i tako svijetu pokazala kakva momčad nadire, kakva se momčad pojavila na nogometnoj karti svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je tada jako dobro zapamtila Hrvatsku

Naime, u prijateljskoj utakmici u Valenciji na stadionu Mestalla, izabranici Miroslava Ćire Blaževića s 2:0 slavili su protiv jake Španjolske za koju su igrali Zubizarreta, Hierro, Julio Salinas i ostali velemajstori tadašnjeg nogometa.

Veliko veselje hrvatskoj naciji donio je legendarni Robert Prosinečki već u 6. minuti utakmice, a za konačni trans čitavog hrvatskog naroda i navijača kockastih na Mestalli pobrinuo se nekad obljubljeni, a danas velikoj većini navijača mrski Davor Šuker u 51. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, bila je to velika pobjeda, ne samo naših nogometaša, nego i hrvatskih vitezova koji su se tad borili na ratištu, i onih koji su položili život na oltar naše domovine. I jednima i drugima, jedno veliko hvala.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valencia, 23. ožujka 1994: Španjolska - Hrvatska 0:2

Strijelci 0:1 Prosinečki (6), 0:2 Šuker (51)

Španjolska: Zubizarreta (od 65. Lopetegui), Ferrer, Rafael Alkorta, Abelardo Fernández, Voro, Hierro (od 46. Camarasa), Jorge Otero, Miguel Ángel Nadal (od 46. Guardiola), Julio Salinas (od 46. Begiristain), Francisco Higuera, Goikoetxea (od 46. Juenale). Izbornik Javier Javier Clemente

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska: Ladić, Štimac (od 30. Pavličić), Jarni, Andrijašević (od 89. Vlaović), Jerkan, Bilić, Janković (od 46. Mornar, od 80. Miše), Prosinečki, Bokšić, Asanović, Šuker. Izbornik Miroslav Blažević

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo