Japan nemoćan / Kakva najava domaćinstva SP-a: Katar dominantno prvi put u povijesti postao azijski prvak

Image
Foto: AP Images

Katarani su na cijelom turniru primili jedan pogodak i to u finalu

1.2.2019.
17:04
AP Images
VOYO logo

U finalu Azijskog nogometnog prvenstva Katar je u Abu Dhabiju pobijedio Japan sa 3:1 i prvi put u povijesti osvojio kontinentalni naslov.

Katar je dosad najbolji rezultat na azijskom prvenstvu ostvario 1988. godine kada je osvojio peto mjesto. Međutim, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima momčad koju vodi španjolski stručnjak Felix Sanchez Bas igrala je sjajno. Na putu do azijske krune Katarci su nanizali šest pobjeda uz sjajnu razliku pogodaka 19:1, a jedini pogodak primili su u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini su pobijedili Libanon (2:0), Sjevernu Koreju (6:0) i Saudijsku Arabiju (2:0). U osmini finala "pao" je Irak (1:0), u četvrtfinalu Južna Koreja (1:0), u polufinalu je katarska vrsta slavila protiv domaćina prvenstva (4:0).

Katar je protiv četverostrukog azijskog prvaka poveo u 12. minuti fantastičnim golom najboljeg igrača turnira Almoeza Alija. Napadač katarskog kluba Al-Duhail primio je loptu u kaznenom prostoru, a potom škaricama svladao japanskog vratara Shuichija Gondu. Bio je to njegov već deveti pogodak i Ali je uvjerljivo najbolji strijelac Prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 2:0 povisio je Abdelaziz Hatim u 27. minuti lijepim udarcem s 20 metara. U završnici prvog dijela Katar je mogao sve riješiti, ali je Hasan Al Haydos pogodio vratnicu. Japan je smanjio u 69. minuti golom Takumija Minamina, no Akram Hassan Afif u 83. minuti potvrdio je trijumf iz kaznenog udarca.

Japanu je ovo bio peti nastup u finalima te prvi poraz nakon četiri osvojene krune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azijsko prvenstvo, finale:

Katar - Japan 3:1 (2:0)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo