VELIKO PRIZNANJE

SAMO JE AJAX ISPRED MODRIH: Dinamova škola drugi je najveći izvor igrača u Europi

Zagrebački Dinamo je drugi klub u Europi po broju igrača stasalih u njegovoj omladinskoj školi koji igraju u nekoj od 31 najjače europske lige.

Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) objavio je analizu stanja na dan 1. listopada i prema njoj ispada da je ispred Dinama samo nizozemski div Ajax koji je i inače poznat po sjajnoj nogometnoj školi. U seniorskim momčadima 31 europske lige trenutno je 71 igrač ponikao u Ajaxu.

Real najbolji u ‘ligama petice’

Odmah iza je Dinamo sa 67 igrača koji su stasali u njegovoj školi. Prema definiciji UEFA-e, radi se o igračima koji su barem tri godine, između svoje 15. i 21. godine, proveli u određenom klubu.


Na trećem je mjestu beogradski Partizan sa 61 igračem, a četvrti je aktualni europski prvak Real Madrid (58). Među prvih 50, od hrvatskih su klubova još Hajduk na diobi 16. mjesta s Arsenalom (41 igrač) i Osijek na diobi 36. mjesta (30).

Gledajući samo ‘lige petice’, u njima je trenutno najviše igrača koji su ponikli u Real Madridu (41), dok je na drugom mjestu Barcelona (34).

Povratak na Net.hr