RUSI NE MOGU NA OI I SP, ALI MOGU NA EURO: / Stiglo pojašnjenje odluke moja je mnoge zbunila

Image
Foto: AFP

Odluka WADA-e donesena je jednoglasno

9.12.2019.
12:49
AFP
VOYO logo

Rusiji je zabranjen nastup na olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.

No, unatoč toj zabrani Rusija će nastupiti na Europskom prvenstvu sljedeće godine, čiji će biti jedan od domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAKONSKA KAZNA ZA RUSIJU: /

Upravo su izbačeni sa svih natjecanja na 4 godine, ostaju bez Olimpijade i Svjetskog nogometnog prvenstva

Image
DRAKONSKA KAZNA ZA RUSIJU: /

Upravo su izbačeni sa svih natjecanja na 4 godine, ostaju bez Olimpijade i Svjetskog nogometnog prvenstva

Velika i manja natjecanja

Razlog za to je jednostavan - UEFA, europska nogometna federacija, ne podliježe kaznama WADA-e, a razlog je taj što se Europsko nogometno prvenstvo ne smatra "velikim natjecanjem" po kriterijima WADA-e.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanje akreditacija

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015. kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidopinškoj agenciji.

Hoće li se žaliti?

Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije, da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No, to se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako će se Ruska antidopinška agencija žaliti na izrečenu kaznu, slučaj će biti predan Sudu za sportsku arbitražu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo