ČUDESNA NOĆ VATRENIH: / Fantastična Hrvatska srušila europske prvake i osvojila prvo mjesto skupine D!

Image
Foto: AFP, GEORGES GOBET

Čudesna noć u Bordeauxu! Reprezentacija Hrvatske je, nakon što je od 7. minute gubila 0-1 protiv Španjolske, uspjela preokrenuti susret i golovima Nikole Kalinića u 45.

21.6.2016.
20:03
AFP, GEORGES GOBET
VOYO logo

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 2:1

HRVATSKA: Subašić; Srna, Ćorluka, Jedvaj, Vrsaljko; Badelj, Rog; Perišić, Rakitić, Pjaca; N. Kalinić

ŠPANJOLSKA: De Gea; Juanfran, Ramos, Pique, Alba; Busquets, Iniesta, Fabregas; Silva, Nolito, Morata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 0-1 Morata (7.), 1-1 Kalinić (45.), 2-1 Perišić (88.)

Pamtit ćemo, dugo ćemo pamtiti tu čudesnu noć u Bordeauxu. Hrvatsku noć. Noć bez mrlje, noć bez ijednog incidenta na tribinama, noć kad je Hrvatska u biti pokazala svoju pravu snagu i društvu na Euru uoči drugog kruga poslala poruku: Da gospodo, moćni smo i čuvajte nas se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je zadnji puta dva pogotka na Euru primila davne 2000. godine protiv Francuske. Nakon 16 dugih godina, moćna Furija morala se pokloniti i Hrvatskoj i čestitati joj na sjajnoj predstavi i dva gola u mreži Davida de Gee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić iznenadio postavom

Premda je i prije početka utakmice protiv Španjolske osigurala plasman u osminu finala Eura, Vatreni nisu htjeli izgubiti utakmicu protiv Španjolske. Španjolci su izašli u najjačem sastavu, a hrvatski izbornik Ante Čačić značajno je promijenio početnu postavu, na klupi za pričuve ostali su lakše ozlijeđeni Modrić i Mandžukić, te Brozović, Strinić i Vida, koji imaju žute kartone, pa bi zbog novih opomena mogli propustiti osminu finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Šime Vrsaljko ušao na poziciju lijevog braniča umjesto Strinića, a Tin Jedvaj na poziciju stopera umjesto Domagoja Vide. Upravo su Vrsaljko i Jedvaj bili najgori. Vrsaljko je bio jednako očajan u obrani i napadu, a Jedvaj je stalno bio loše postavljen i uvijek je kasnio u intervenciji. Iako je u tijeku susreta imao nekoliko zapaženih intervencija.

Marko Rog i Marko Pjaca, koji su ušli u vezni red, u prvom poluvremenu bili su gotovo nevidljivi, ali u nastavku su pružili solidne partije. je bio na visini zadatka i odlično je zamijenio Mandžukića. Uz Perišića i vratara Subašića, bio je naš najbolji igrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NJEGA SE ČEKALO: /

Kalinićeva majstorija zaustavila 735 minuta dug niz Španjolaca

Image
NJEGA SE ČEKALO: /

Kalinićeva majstorija zaustavila 735 minuta dug niz Španjolaca

Prvu priliku na utakmici imao je Dario Srna u 6. minuti, ali je njegov udarac sa 15 metara iskosa prohujao visoko iznad gola. No, već minutu kasnije Španjolci su poveli. Neodlučnost hrvatskih igrača i loše postavljeni Vrsaljko i Jedvaj omogućili su da akcija Fàbregasa i Davida Silve dovede u gol-šansu Moratu koji iz neposredne blizine pogađa mrežu. Španjolci su stvorili još tri ozbiljne situacije u prvom poluvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakitić pogodio gredu

U 23. minuti David Silva je pucao sa vrha kaznenog prostora, ali Subašić je na mjestu, a pet minuta kasnije udarac Nolita blokirao je Ćorluka. Nakon španjolskog vodstva Hrvatska je zaprijetila u 12. i 14. minuti. Prvo je Rakitić presjekao loptu na polovici Španjolaca i time gurnuo Kalinića u kontru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić je iz trka dobro pucao sa 20 metara, ali De Gea je obranio. U 14. minuti Kalinić je izbio loptu neopreznom De Gei koji se je poigravao u svom kaznenom prostoru, a Rakitić je iz prve opalio odličan lob, ali loptu je zaustavila greda. Hrvatska je došla do poravnanja u 45. minuti. Perišić je na lijevom boku "promiješao" Juanfrana i odlično ubacio u peterac, a Nikola Kalinić majstorskim potezom zabio je za 1-1.

Pjaca pao u kaznenom prostoru

U 44. minuti Jedvaj je "zaspao" i Morata mu je ušao iza leđa, ali na našu sreću španjolskom napadaču lopta je pobjegla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku prvu prigodu imao je Morata u 54. minuti, ali lopta je prohujala iznad gola. Tri minute kasnije Srna se probija po desnom boku i ubacuje za Jedvaja čiji udarac brani De Gea, a odbijenu loptu Pjaca zahvaća škaricama, ali nažalost pored gola.

U 64. minuti nizozemski sudac Kuipers mogao je dosuditi penal za Hrvatsku nakon što je Ramos sapleo Pjacu u kaznenom prostoru, ali je ostao nijem. No, nekoliko minuta kasnije poklonio je penal Španjolcima, jer ne navodno Vrsaljko oborio Davida Silvu. Hrvatski igrači, a posebno kapetan Srna oštro su protestirali, ali bezuspješno. Promjene odluke nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramos promašio penal, Modrić u ulozi savjetnika

Tako je u 72. minuti Sergio Ramos dobio priliku da iz penala ponovno dovede u vodstvo Španjolsku, ali Subašić ga je pročitao i sačuvao je našu mrežu. Prije izvođenja penala kapetan Srna je nešto šapnuo našem golmanu. Očito u koju će stranu pucati kapetan Španjolske. Mora da je Luka Modrić bio u ulozi savjetnika.

I kad se činilo da će utakmica završiti remijem, dvojica najboljih Hrvata na utakmici Kalinić i Perišić izveli su "turbo kontru". Izbijenu loptu Pjace prihvatio je Kalinić koji je brzo krenuo u napad i potom uposlio Perišića koji je dojurio je sa lijevog boka, a zatim je sa 12 metara iskosa pogodio mrežu za veliku pobjedu 2-1. Pobjedu za pamćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojeno sedam bodova

Hrvatska je natjecanje u skupini osvojila prvo mjesto sa sedam bodova, Španjolska je druga sa šest, Turska, koja je sa 2-0 (1-0) u Lensu svladala Češku, je treća s tri boda, dok je Češka ostala posljednja s jednim bodom.

Pobjedu Turskoj koja ju je zadržala u igri za prolazak u osminu finala postigli su Burak Yilmaz u 10. i Ozan Tufan u 65. minuti. Hrvatska će tako u osmini finala igrati u subotu u 21 sat u Lensu protiv jedne od trećeplasiranih reprezentacija iz skupine B, E ili F.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Statistika susreta Hrvatska - Španjolska:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA ŠPANJOLSKA

Udarci 11 10

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udarci u okvir gola 4 3

Prekršaji 10 11

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udarci s kuta 3 7

Posjed lopte (posto) 41 59

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TABLICA:

1 HRVATSKA 2 1 1 0 5-3 7

2 Španjolska 2 2 0 0 5-2 6

3 Turska 2 0 0 2 2-4 3

4 Češka 2 0 1 1 2-5 1

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo