Epilog nereda u Češkoj / Ravnatelj policije: 'Rekli smo Česima da će doći više navijača nego je prodano ulaznica'

U klubu krive organizatore koji nisu htjeli staviti više ulaznica u prodaju za utakmicu od ovakvog interesa

15.2.2019.
18:30
VOYO logo

Lijepa Dinamova europska priča i povijesno proljeće nakon 50 godina - nisu bili dovoljni pa su huligani iz Hrvatske još jednom postali vijest dana. 

Danas se utvrđuje šteta, prebrojavaju ozlijeđeni i uhićeni nakon nereda navijača Dinama uoči i tijekom utakmice protiv Viktorije u češkom Plzenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iščekivanju moguće UEFA-ine kazne, olakotna je okolnost da se sve događalo izvan stadiona jer su nerede izazvali oni koji nisu imali ulaznice.

Svi su hrvatski navijači pušteni iz pritvora

"Policija je bila u stalnom kontaktu sa češkom policijom kao i inače kad su ovakve utakmice. Rekli smo Česima da će doći veći broj osoba, nego što je prodano ulaznica i da to može predstavljati sigurnosni rizik", rekao je za RTL ravnatelj policije Nikola Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incidenti se nisu događali na samom stadionu, već su se navijački tukli i po gradu.

"Dan uoči utakmice dobili smo informaciju da je bilo remećenja javnog reda i mira u jednom ugostiteljskom objektu. Krivci za to su pušteni tek nakon utakmice", rekao je Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Okršaj uoči utakmice u Plzenu: Bad Blue Boysi sukobili se s policijom i gađali je bakljama

Image

Okršaj uoči utakmice u Plzenu: Bad Blue Boysi sukobili se s policijom i gađali je bakljama

Sveukupno je privedeno jedanaest navijača iz Hrvatske. Devet što se tiče narušavanja reda i mira, a dvojica koji su bili na ulazu u stadion kad je došlo do sukoba s policijom. Svi navijači su pušteni na slobodu.

"Svi koji su prekršili zakon i zabrane prisustvovanja na utakmicama, protiv njih će biti podnesen optužni prijedlog nadležnim prekršajnim sudovima. A kad dobijemo dokumente za pstale navijače, tražit ćemo da se i njima odredi zabrana sudjelovanja na sljedećim natjecanjima", rekao je ravnatelj policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neredi hrvatskih navijača nisu novost u nogometnom svijetu. Na poboljšanju zakona se radi, a ravnatelj policije kaže da se broj nereda na stadionima polako smanjuje.

"Radili smo na poboljšanju zakonskog okvira, ali postoji još prostora za popravak. Pogotovo što se tiče fizičkih sukoba navijačkih skupina. Na trasama putovanja i izvan stadiona. kazne koje sada vrijede su dovoljne, ali fizičko razračunavanje treba se uvesti u Zakon"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antolić: 'Česi nas nisu slušali'

11 uhićenih, 10 ozlijeđenih, 1 teže - rezultat je sinoćnje utakmice Dinama protiv češke Viktorije Plzen. Policija je konjima, psima, pendrecima pokušavala zaustaviti nezadovoljne navijače Dinama koji su silom htjeli ući na stadion tik prije početka utakmice.

Od njih 1500, koliko ih je stiglo, samo je trećina imala ulaznicu - a i njima je prijetilo da ne uđu na tribine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorili smo se da naši navijači koji imaju ulaznice uđu na stadion, a da oni koji nemaju da će im se osigurati mjesto gdje će moći gledati utakmicu", rekao je šef sigurnosti Dinama Krešimir Antolić.

Svi su kafići u okolici plzenjskog stadiona svoja vrata zatvorili već u šest sati kako bi izbjegli moguće nerede, koji su se zato nastavili na ulici i za vrijeme utakmice. I u sjeni ostavili uspjeh Dinama koji je nakon pola stoljeća dočekao proljeće u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne čujemo puno niti znamo puno okolo što se dešava. I ne trebamo. Naše je da mi na terenu to pokažemo što možemo", rekao je igrač DInama Emir Dilaver.

U klubu krive organizatore koji nisu htjeli staviti više ulaznica u prodaju za utakmicu od ovakvog interesa. A na stadionu je na kraju ostalo dvije tisuće praznih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu reagirali na naša upozorenja. Dogodilo se upravo ono što što smo mi rekli da će se dogoditi. Isto tako mi je nevjerojatno loša priprema češke policije. Da češka policija od Hrvatske traži pomoć samo dva policijska službenika", požalio se Antolić.

Među navijačima su se navodno našli i oni koji imaju zabranu odlaska na utakmice.
Ministar unutarnjih poslova kaže - policija je odradila sve kako treba.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne možemo ljudima, ukoliko ne postoji osnova, sprečavati odlazak, odnosno prelazak granice. Imali smo informaciju cijelo vrijeme. Znamo o kome se radi. Svi su oni pušteni, dakle nakon policijske obrade u Češkoj", rekao je ministar unutarnjih poslova Damir Božinović.

Kad se vrate, na potezu je hrvatska policija. A ministar je najavio izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim događajima, kako do ovakvih situacija ne bi više došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA vjerojatno neće kazniti Dinamo jer se sve odvilo izvan stadiona. Ali o tome će se tek odlučivati. Uzvratna utakmica protiv češke Viktorije igra se za tjedan dana. 

"Nadamo se lijepim scenama na Maksimiru, da ćemo svi zajedno slaviti. Vjerujemo da će navijači napunit Maksimir, doći nam pomoći", rekao je trener Dinama Nenad Bjelica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I hoće, jer su ulaznice već planule. A možda se Dinamovi navijači pokažu boljim domaćinima nego gostima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo