PUTIN U CENTRU SKANDALA: / Zaradio žestoke optužbe i prozivke, sportaši mu ostali bez zastave, a pogodite koga on krivi za sve

Image
Foto: Profimedia, Sputnik

Rusiji je zabranjen nastup na Olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova

9.12.2019.
18:44
Profimedia, Sputnik
VOYO logo

Rusija, isključena na četiri godine iz međunarodnih sportskih natjecanja zbog skandala vezanog uz doping, osudila je "proturusku histeriju", dok se pogođeni sportaši pripremaju nastaviti karijeru pod neutralnom zastavom.

"Sve ove odluke ponavljaju se protiv sportaša koji su već bili kažnjeni.. što daje naslutiti da se radi o nastavku proturuske histerije koja je već postala kronična", rekao je premijer Dmitrij Medvedev kojeg citiraju ruske agencije. Iako je priznao da Rusija ima "ozbiljni problem dopinga", šef vlade je ipak ocijenio da bi se ruska sportska tijela trebala žaliti na odluku Svjetske antidopinške agencije da se Rusija isključi iz velikih sportskih natjecanja sljedeće četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

07.07.2018., stadion Fist, Soci, Rusija - Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je polufinale svjetskog prvenstva u Rusiji, drugo u svojoj povijesti, nakon što je boljim izvodjenjem jedanaesteraca (4:3) slavila protiv domacina u cetvrtfinalnom susretu. Fedor Smolov, Yury Gazinsky.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Prozvao Putina

Rusiji je zabranjen nastup na Olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.

Za čelnika Ruske antidopinške agencije Rusade Jurija Ganusa ta se situacija mogla predvidjeti, a šansa da se pobjedi u žalbenom postupku je nikakva s obzirom na evidentnost ruske krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim reći da očekujemo od predsjednika Vladimira Putina da potakne ozbiljne promjene", u borbi protiv varanja u sportu, rekao je šef Rusade. Ganus je predvidio sankcije, optužujući ruske vlasti da su falsificirale podatke kako bi zaštitile prevarante.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

07.07.2018., stadion Fist, Soci, Rusija - Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je polufinale svjetskog prvenstva u Rusiji, drugo u svojoj povijesti, nakon što je boljim izvodjenjem jedanaesteraca (4:3) slavila protiv domacina u cetvrtfinalnom susretu. Ruski reprezentativci.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Putin krivi Zapad

Rusija ipak ponovno osuđuje medijsko-zapadnu urotu čiji je cilj, po njoj, poniziti zemlju i otkloniti konkurenciju. Putin je dobro iskoristio posljednje godine organizirajući prestižna međunarodna sportska natjecanja: Svjetsko prvenstvo u atletici (2013.), Zimske olimpijske igre u Sočiju (2014.), Svjetsko prvenstvo u plivanju (2015.) i u hokeju na ledu (2016.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac je bio Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.: tri milijuna stranih turista posjetilo je Rusiju tijekom natjecanja a 17 šefova država sudjelovalo je na ceremoniji otvaranja.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji Rusije donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.

Image
Foto: AFP

Russian President Vladimir Putin attends a conference as part of a summit called to attempt to find a lasting political solution to the civil war in Syria which has claimed in excess of 350 000 lives, at Vahdettin Mansion in Istanbul, on October 27, 2018. - The leaders of Turkey, Russia, France and Germany are set to meet in Istanbul to try to find a lasting political solution to the Syrian civil war and salvage a fragile ceasefire in a rebel-held northern province. (Photo by OZAN KOSE / AFP)

Još se mogu žaliti

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015. kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidopinškoj agenciji. Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije, da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No, to se nije dogodilo. Ako će se Ruska antidopinška agencija žaliti na izrečenu kaznu, slučaj će biti predan Sudu za sportsku arbitražu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo