PROCURILO PISMO SUPERLIGE NAMJENJENO UEFA-I: / 'Zabrinuti smo zbog jedne stvari i nadamo se da to nećete napraviti'

Image

Svjetska i europska nogometna organizacija, FIFA i UEFA, prethodno su se oštro usprotivile tom projektu i najavili su da će sudionici Superlige biti drastično kažnjeni

19.4.2021.
14:36
VOYO logo

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog natjecanja.

Predsjednik “kraljevskog kluba” Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige, a za potpredsjednike Superlige izabrani su Juventusov klupski predsjednik Andrea Agnelli i Manchester Unitedov predsjednik Joel Glazer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još Bayern, BVB i PSG da im se priključe u projektu, kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača, ali oni su ih odbili, tako da se još ne zna tko će im se priključiti. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Utakmice bi se igrale tijekom tjedna a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u kolovozu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije skupine po 10 momčadi. Svaka bi momčad odigrala sa svakom iz skupine po jednu utakmicu doma i u gostima, a onda bi po najbolje tri iz obje skupine ušle u četvrtfinale. Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije momčadi koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U četvrtfinalu i polufinalu bi klubovi igrali po utakmicu doma i u gostima dok je u finalu zamišljen jedan susret na neutralnom terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Real Madrid manager Zinedine Zidane shakes hands with Manchester United vice-chairman Ed Woodward and Read Madrid president Florentino Perez (right) after the UEFA Super Cup match at the Philip II Arena, Skopje, Macedonia.,Image: 344498977, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only, No commercial use without prior permission., Model Release: no, Credit line: Profimedia

Procurilo pismo Superlige

Svjetska i europska nogometna organizacija, FIFA i UEFA, prethodno su se oštro usprotivile tom projektu i najavili su da će sudionici Superlige biti drastično kažnjeni, odnosno da bi ih mogli izbaciti iz nacionalnih liga, a FIFA bi mogla njihovim igračima zabraniti nastupe u reprezentaciji.

Britanski Mirror objavio je sada pismo koje su predstavnici Superlige uputili UEFA-i i FIFA-i, a u njemu stoji da su čelnici Superlige spremni na suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinuti smo da bi FIFA i UEFA na ovo pismo mogli odgovoriti kaznama, isključivanjem klubova ili igrača iz svojih natjecanja. Nadamo se da to nije vaš odgovor i da ćete, poput nas, prepoznati korist od ovog natjecanja. Također, tražimo vašu suradnju i potporu kako bi se natjecanje moglo uvesti u nogometni ekosustav i da ćemo zajedno raditi na postizanju tog cilja. Pozivamo vas da se hitno sastanemo i raspravimo pojedinosti oko ovog natjecanja i kako ga najbolje prilagoditi nogometnom svijetu", piše u pismu i uz to stoji i napomena da se Superliga već obratila nadležnim sudovima kako bi osigurala neometano formiranje natjecanja i funkcioniranje u skladu s važećim zakonima.

Iz Superlige također naglašavaju da će novac zarađen od ovog natjecanja klubovi uglavnom koristiti za transfere nogometaša iz klubova koji ne igraju u tom natjecanju pa bi tako i oni mogli zarađivati i imati korist od Superlige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo