SPLITSKE SUZE / Na današnji dan prije 43 godine plakao je čitav Poljud, pjevalo se: ''Druže Tito, mi ti se kunemo...''

Image
Foto: Screenshot

Večernji derbi igrao se na Poljudu, a kada je vijest o Titovoj smrti pronašla put do Splita na Poljudu se prolomilo pedeset tisuća jecaja

4.5.2023.
12:55
Screenshot
VOYO logo

Dan kada je umro Josip Broz Tito, nedjelja, 4. svibnja 1980. godine, posebno se pamti zbog ujedinjenosti igrača Hajduka i Crvene Zvezde koji su u nevjerici prekinuti u 43. minuti utakmice, a kada su saznali zašto, zajedno su zaplakali.

Image
U ELITNOM DRUŠTVU /

Nakon juniora Hajduka, još jedan bivši hajdukovac imati će priliku osvojiti Ligu prvaka

Image
U ELITNOM DRUŠTVU /

Nakon juniora Hajduka, još jedan bivši hajdukovac imati će priliku osvojiti Ligu prvaka

Nisu plakali samo oni, plakao je čitav Poljud. U izravnom tv-prijenosu mogao se vidjeti i čuti plač i jecaj svih prisutnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvotne tišine, pa plača i jecaja, s poljudskih tribina spontano se zaorilo: ''Druže Tito, mi ti se kunemo...'', u maniri najuigranijih pjevačkih zborova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko godina, Žarko Puhovski, hrvatski sociolog, filozof i politički analitičar usporedio je Split nekada i sada: ''Split je uvijek bio crveni grad. To je činjenica, kao što je činjenica da je Hajduk oduvijek bio partizanski klub, ma što danas neki pričali o tome. U Splitu je živjelo puno vojnih lica, a Hajduk i najjača Jugoplastika praktički su bile male Jugoslavije čiji su igrači dolazili iz cijele države. Neke od najvećih legendi Hajduka nisu Hrvati. Niški Nijemac Holcer, Srbin Beara, Slovenac Oblak… To što danas ljudi doživljavaju masovnu amneziju, dokaz je koliko je čovjek po prirodi elastično biće, sposobno se nakon nekoliko godina opet vezati za neku većinu, iako je ideologija te nove većine sasvim suprotna svemu onome u što je prije vjerovao.''

Nadodao je tome: ''Pritisak politike je u devedesetima bio strahovit, pa su se klubovi kad bi isticali naslove koje su osvajali u Jugoslaviji tvrdili da su bili prvaci 'bivše države', jer se to grozno ime Jugoslavije čak nije smjelo spomenuti. Osnovno sociološko pravilo kaže da društvo funkcionira kao njihalo. Ide iz ekstrema u ekstrem i teško ga je pronaći u sredini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo