PREMINUO LEGENDARNI TRENER DINAMA MIRKO BAZIĆ: /

S Modrima je srušio veliki Real Madrid

Image

Bazić je Modre vodio od 1974. do 1977. godine

10.3.2021.
16:20
VOYO logo

Legendarni trener zagrebačkog Dinama Mirko Bazić (82) preminuo je u srijedu nakon duge i teške bolesti, potvrdio je klub na svojim stranicama.

Bazić je Modre vodio od 1974. do 1977. godine i na njihovoj klupi pobijedio veliki Real Madrid u prijeteljskoj utakmici 1974. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više uspjeha na klupi

Bazić je rođen 2. studenoga 1938. godine u Malom Trojstvu kraj Bjelovara i na Maksimir je stigao kao mladi i taletirani igrač. U mlađim selekcijama Modrih bio je najbolji strijelac i mladi reprezentativac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U igračkoj karijeri još je nastupao za zagrebački Metalac, Nehaj iz Senja i Kozaru iz Bosanske Gradiške, no zapaženije rezultate imao je u trenerskoj karijeri.

Najposjećenija utakmica u povijesti

Prije nego što je postao trener prve momčadi Dinama, vodio je juniorsku momčad s kojom je 1973. godine osvojio i naslov prvaka i Kup.

Ubrzo nakon toga s prvom momčadi Dinama 1976. godine bio je finalist Kupa, 1977. godine doprvak, a 1977. osvajač Balkanskog kupa.

Image

Mirko Bazić

Ostat će najzapamćeniji po već spomenutoj utakmici u kojoj je 1974. godine pobijedio Real Madid na njegovom Santiago Bernabeuu u glavnoj "provjeri" prije početka nove sezone i "Kraljevi" su pred više od 110 tisuća gledatelja nastupili u najjaćem sastavu, no Modri su bili uspješniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod Bazićem je Dinamo igrao jako dobar nogomet i Modre je 1997. godine vodio u najposjećenijoj utakmici u povijesti kluba. Dinamo je igrao s Hajdukom na Maksimiru, a za tu utakmicu prodane su 63.933 ulaznice.

"U više je mandata bio direktor Dinamove nogometne škole u kojoj je ukupno proveo 14 godina. Dokazao se i u samim počecima trenerske karijere kad je u iznimno zahtjevnim nižim ligama bio na čelu Kozare iz Bosanske Gradiške koju je uveo u treću, a odmah potom i u drugu ligu. Vodio je i NK Zagreb, Bjelovar, Borac iz Banje Luke kao i momčad Radnika iz Velike Gorice u njenoj debitantskoj sezoni u Prvoj HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mirko Bazić

Velike je uspjehe ostvario i u Kanadi i Australiji: na klupi Windsor Wheelsa osvojio je naslov prvaka Kanade što je bio najveći uspjeh u povijesti kluba. Momčad Melbourne Knightsa doveo je do naslova prvaka Australije i osvajača australskog Kupa što je također najveći uspjeh u klupskoj povijesti.

Odgojio velike igrače

U svom je trenerskom opusu, zajedno sa suradnicima, odgojio niz velikih hrvatskih igrača među kojima su i Zlatko i Niko Kranjčar, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, Velimir Zajec, Srećko Bogdan, Snješko Cerin, Džemal Mustedanagić, Marijan Vlak, braća Zvjezdan i BoroCvetković, TomislavIvković, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, braća Dario i Josip Šimić, Tomo Šokota, MihaelMikić, IgorBišćan, Vedran Ćorluka ili u Australiji Mark Viduka i Josip Šimunić.

Dinamovu je prvu momčad vodio od proljeća 1974. do ljeta 1977. godine. Otišao je nezadovoljan što klub nije mogao angažirati barem jedno snažno pojačanje. Bazić je tada prvi i jedini put inzistirao na dolasku jednoga igrača: silno je želio angažirati napadača mostarskog Veleža, proslavljenog Vahida Halilhodžića, ali klupska logistika nije imala kapacitete odgovoriti tim zahtjevima", stoji na starnici Dinama.

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo