Preminuo igrač koji je na SP-u 1994. postao legenda!

U petak je u nigerijskom gradu Ibadanu u 49. godini života preminuo Rashidi Yekini, najbolji strijelac u povijesti nigerijske nogometne reprezentacije.

5.5.2012.
11:59
VOYO logo

Izgubio je nekoć sjajni centarfor bitku s teškom mentalnom bolešću, s kojom se borio tijekom dviju posljednjih godina. Sahranjen će biti u Offi, rodnom gradiću u nigerijskoj regiji Kwara. Svijet ga je upoznao na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Državama 1994. godine, gdje je u prvoj utakmici nigerijske reprezentacije na turniru ujedno zabio i prvi gol za tu afričku naciju uopće na Svjetskim prvenstvima. Zabivši loptu u mrežu bugarskog vratara Borisa MihajlovaYekini je slavio s rukama proguranim kroz mrežu bugarskog gola, što je i danas nezaboravna slika s Mundijala igranog prije 18 godina.

Tu je utakmicu tada superiorna afrička reprezentacija dobila 3:0. Nesretno su Yekini i njegovi suigrači ispali u produžecima osmine finala od kasnijih finalista Talijana, premda su ih u više navrata imali na konopcima. Do današnjih je dana Yekini ostao najbolji strijelac u povijesti nigerijske reprezentacije s 37 pogodaka u 58 nastupa. Karijeru je počeo u Kaduni, istoimenom klubu iz grada na sjeveru zemlje, 1981. godine. Nakon devetogodišnje profesionalne karijere u Africi prešao je u redove portugalske Vitorije Setubal, čiji je najbolji strijelac bio duge četiri sezone. Igrao je kasnije kratko u Grčkoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Saudijskoj Arabiji, a karijeru je završio prije devet godina u nigerijskom klubu Julius Berger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo