PREMINULA JE VELIKA LEGENDA JUGOSLAVENSKOG NOGOMETA: / Šeki je bio jedan od najboljih driblera u povijesti koji je igrao za 'raju'

Image
Foto: AFP/Screenshot

Legendarni jugoslavenski nogometaš Dragoslav Šekularac preminuo u subotu u Beogradu

5.1.2019.
12:09
AFP/Screenshot
VOYO logo

Legendarni srpski nogometaš Dragoslav Šekularac preminuo je u subotu u Beogradu u 82. godini, javlja B92. Napustio nas je jedan od najboljih driblera u povijesti jugoslovenskog nogometa. Bio je standardni član nogometne reprezentacije Jugoslavije, za koju je odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrao nogomet drugačije od drugih

Rođen je u Štipu 1937. godine, ali se školovao u Beogradu, gdje ga je Dimitrije Milojević, nekadašnji nogometaš BASK-a, trener i novinski radnik Politike, primjetio u dvorištu Druge muške gimnazije. Već sa 16 godina zaigrao je u dresu Zvezde, a godinu dana kasnije i u reprezentativnom dresu, onom Jugoslavije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za klub iz Ljutice Bogdana Šekularac je debitirao 1955. i za 11 godina u klubu odigrao 470 utakmica i postigao 119 golova Sa Zvezdom je osvojio sedam titula prvaka države i pet nacionalnih Kupova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je nogometnih priča ispričao Šeki

Puno je nogometnih priča ispričao Šeki. Pamti se ona iz 1962., kad je Jugoslavija na SP-u u Čileu igrala polufinale, a on izabran u idealnu momčad prvenstva. Samo mjesec dana nakon Mundijala Zvezda je igrala u Nišu protiv Radničkog, a Šekularac iznerviran nekim odlukama suca Pavla Tumbasa, udarac suca i zarađuje 18 mjeseci suspenzije. Priče kažu da je Šekularac te godine bio glavni favorit za Zlatnu loptu, no incident iz Niša koštao ga je nagrade koja je otišla u ruke Čehu Josefu Masopoustu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naredili su mi da ostanen ovdje i zabavljam radničku klasu'

Agnelli, šef Juventusa, po svaku je cijenu želio dovesti Šekularca u Torino, nudio je tada rekordnih 600 tisuća dolara, no transfer se nije dogodio jer su mu, kako je to sam kasnije priznao, "naredili da ostane ovdje i zabavlja radničku klasu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu momčad Crvene zvezde Šekularac je kao trener preuzeo u drugoj polovici sezone 1988./89. Te godine je Vojvodina senzacionalno postala prvak, a već sljedeće sezone Zvezda osvaja duplu krunu s devet bodova prednosti ispred Dinama. Vrijedi spomenuti kako je toliku popularnost meču navijačkim pukom Šeki stekao upravo zato jer je igrao za navijače, za publiku, za "raju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo