NAJTEŽI MOGUĆI PROTIVNIK: / Hrvatska je izgubila sve utakmice od Portugala. Štoviše, nismo im zabili čak niti jedan pogodak!

Image
Foto: AFP, FABRICE COFFRINI

Portugal će biti u osmini finala Europskog prvenstva. Od svih opcija koje su bile 'na stolu' ova je nedvojbeno najgora.

22.6.2016.
22:09
AFP, FABRICE COFFRINI
VOYO logo

Istina je da se Portugalci nisu proslavili u dosadašnjem tijeku Eura - zato su, uostalom, i završili tek na trećem mjestu u skupini F iza Mađarske i Islanda. No, isto tako nema sumnje da Fernando Santos ima odličan sastav koji može 'eksplodirati' u bilo kojem trenutku i brutalno prekinuti euforiju koja je zahvatila Hrvatsku.

Ronaldo lovi Platinija

Portugalci u Francuskoj nisu uspjeli svladati Island (1-1) unatoč vodstvu nakon prvog poluvremena, nisu uspjeli pobijediti ni Austriju (0-0) unatoč bezbrojnim prilikama i promašenom jedanaestercu, a u konačnici nisu pobijedili ni Mađarsku (3-3) iako je napokon proradio Cristiano Ronaldo. No, uspjeli su proći dalje, štoviše postali su prva reprezentacija u povijesti koja se plasirala u drugi krug iako nije ostvarila nijednu pobjedu u grupnoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je problema bilo vidljivo u igri Portugalaca: od nevjerojatne neefikasnosti u prve dvije utakmice, do ozbiljnih pogrešaka u obrani protiv Mađarske. Ono što nije dobra vijest za Hrvatsku jest da je danas u Lyonu konačno krenulo Ronalda. U tri je utakmice ponajbolji svjetski nogometaš ispalio više od 30 udaraca prema golu, a Mađare je dvaput matirao i postao prvi igrač u povijesti koji je zabijao na četiri različita europska prvenstva. Neumorni lovac na rekorde će protiv Hrvatske ganjati još jedan: ima, naime, priliku postati najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Trenutno na kontu ima osam golova, samo jedan manje od vodećeg Michela Platinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loša iskustva Vatrenih

Ronaldo će nedvojbeno biti najveća opasnost po Subašićev gol, ali Portugal nikako nije samo Ronaldo. Riječ je o vrlo dobroj momčadi i, koliko god to klišejizirano zvučalo, pravom spoju mladosti i iskustva. S jedne su strane tu 'stari majstori' - Ronaldo (31), Nani (29), Pepe (33), Ricardo Carvalho (38), Quaresma (32), a s druge čitav niz mladih zvijezda za koje se trgaju najveći europski klubovi. Bayern je već ugrabio iznimno talentiranog Renata Sanchesa (18), u nekoliko je situacija na ovom prvenstvu impresionirao William Carvalho (24) iz Sportinga, a veznim redom ordinira i Valencijin Andre Gomes (22) za kojeg su ozbiljuno zagrizli Jose Mourinho i Manchester United.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nema dobre uspomene na Portugalce. Tri je puta igrala protiv njih i tri puta izgubila. Jedina službena utakmica je ona s Eura 1996. godine zbog koje Ćiro Blažević i danas loše spava. Odlučio je tada 'trener svih trenera' kalkulirati i u zadnjem kolu grupne faze poslati na teren rezervnu momčad. Donijelo mu je to poraz 0-3, pad na drugo mjesto u skupini, Nijemce u četvrtfinalu i ispadanje s turnira. Druga dva poraza od Portugala dogodila su se u prijateljskim utakmicama: u studenom 2005. u Coimbri je bilo 2-0, a u lipnju 2013. u Ženevi 1-0 pogotkom Ronalda.

Porazi u prijateljskim utakmicama

Portugalci su kvalifikacije za ovaj Euro odradili bez većih problema. Završili su uvjerljivo prvi u skupini s Albanijom, Danskom, Srbijom i Armenijom. Istina, očajno su Portugalci krenuli u kvalifikacije, Albanija ih je svladala u Aveiru pogotkom Bekima Balaja (1-0), ali Santosovu je momčad to mobiliziralo i do kraja je nanizala sedam pobjeda te lakoćom izborila plasman u Francusku. Ono što je zanimljivo je da su nakon kvalifikacija Portugalci poraženi u tri prijateljske utakmice, sva tri puta s 0-1, a rušili su ih Rusi, Bugari i Englezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I te utakmice, iako samo prijateljske naravi, potvrđuju da su Ronaldo i društvo itekako ranjivi. Vjerujemo da će to raspoloženi Perišić, Rakitić, Modrić i ostali Vatreni znati iskoristiti, da će izbornik Ante Čačić ponovno pronaći dobitnu kombinaciju i odvesti Hrvatsku u četvrtfinale. Osmina finala protiv Portugala ne zvuči kao idealan ždrijeb, ali po svemu što je naša reprezentacija pokazala dosad u Francuskoj, u subotnji okršaj u Lensu ulazi kao favorit. Nadajmo se da će tu ulogu i opravdati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo