POLEMIKA SE NASTAVLJA: / 'Svatko civiliziran zna da 'Za dom spremni' nije povijesni hrvatski pozdrav'

Drastična kazna koju je Hrvatskom nogometnom savezu opalila UEFA i dalje je jedna od glavnih sportskih tema u zemlji.

11.4.2015.
11:55
VOYO logo

UEFA je, podsjetimo, kaznila Hrvatsku igranjem pred praznim tribinama u predstojećoj kvalifikacijskoj utakmici za Euro protiv Italije, u lipnju u Splitu. Razlog je ponajprije ustaški pozdrav 'Za dom spremni' koji se, kao i u praktički svim prethodnim utakmicama reprezentacije, orio maksimirskim tribinama u nekoliko navrata tijekom nedavnog dvoboja protiv Norveške. FARE je prijavio UEFA-i opetovano neprimjereno ponašanje hrvatskih navijača, a krovna europska nogometna udruga je reagirala oštrom kaznom.

"HNS će se žaliti bez obzira na male šanse za uspjeh. Ali želimo da nam se pomogne jer ovo je postupna kazna o kojoj smo pričali. UEFA nas je upozoravala, upozoravala je i Vladu RH, i gospođu Kosor i gospodina Milanovića i gospodina Josipovića. Na utakmici protiv Norveške je došlo do vrhunca", izjavio je Cvrk, upitavši koja je uloga FARE-a koji je prijavio Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo već objasnili svoju ulogu. Uloga FARE-a nije nadgledanje utakmica. Čudi me da Vrbanović proziva mene i našu udrugu odmah nakon utakmica protiv Norveške i Islanda. Nismo slali nikakve izvještaje UEFA-i, to je medijski linč. Odmah ćemo se povući ako će sutra porasti cvijeće. Pitamo se koja je sljedeća kazna. Prvo oduzimanje bodova i onda eliminacija. Svi smo krivi, kako Savez, tako i mi", rekao je Stevanović, podsjetivši da je FARE potpisao ugovor o suradnji s HNS-om prije četiri godine.

Riječ je nakon toga dobio Borovec koji je ispalio nevjerojatnu glupost da je većina navijača negodovala na skandiranje 'Za dom spremni'. Svatko tko je bio na utakmici ili je gledao na televiziji zna da to nije istina i da nije urlala samo 'šačica' gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo bili zadovoljni nakon utakmice jer je atmosfera bila pristojna. Mi i Europa osuđujemo neprimjereno skandiranje, to spada u rasističke povike. Ali to je učinila manja skupina navijača, a većina je negodovala na to skandiranje. Postavlja se pitanje može li policija zatvoriti usta gledateljima", kazao je Borovec.

Pavasović-Visković je, pak, upozorio da su problemi hrvatskog nogometa puno dublji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se na tribinama događa zato što je hrvatski nogomet truo iznutra. Od infrastrukture pa nadalje. Mi u Hajduku idemo u smjeru transparentnosti, otvorenih računa, dok je HNS vrlo čudna organizacija i vrlo čudno komunicira s javnošću", rekao je Pavasović-Visković i zaključio:

"U Hrvatskoj ne postoji zakon koji zabranjuje vikanje 'Za dom spremni'. Mislim da je svaka civilizirana osoba u ovoj zemlji jasno određena prema tome što ta sintagma znači. To nije povijesni hrvatski pozdrav, povijesni pozdrav je 'Za dom', bez ovog dodatka 'spremni'. Ova kazna je veliko upozorenje da se nikakvom regulativom ne može ovo spriječiti. Moramo biti pametni i svi moramo shvatiti da je stvar došla do kraja i da hrvatskom nogometu prijeti potpuna katastrofa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo