POKER ASOVA RADI ČUDA PO EUROPI: / Hrvatski treneri su pravi hit, čak četvorica gledaju konkurenciju s vrha ljestvice

Image
Foto: PIXSELL/AFP/Screenshot
25.10.2017.
13:43
PIXSELL/AFP/Screenshot
VOYO logo

Igor Tudor je na čelu jake turske Super lige, Ivan Leko je nezaustavljiv u Belgiji, Nenad Bjelica je sa svojim nogometašima u vodstvu u Poljskoj, a Igor Bišćan gleda s vrha slovenske lige. Zanimljivo je da su Tudor, Leko i Bišćan vršnjaci, svi imaju po 39 godina i predstavljaju novi mladi i talentirani val hrvatskih trenera, dok je Bjelica s 46 godina nešto iskusniji u ovom poslu.

Riješio se isluženih i problematičnih

Tudorova je priča posebno zanimljiva. Na klupu diva iz Istanbula, najtrofejnijeg turskog kluba, došao je u veljači iz Karabükspora, zamijenivši neuspješnog Nizozemca Jana Oldea Riekerinka. Tudorov početak nije bio nimalo uvjerljiv, a Galatasaray je okončao sezonu na četvrtom mjestu, daleko od željenog plasmana u Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi se šok dogodio u srpnju kada je Galatasaray u 2. pretkolu Europske lige ispao od malo poznatog švedskog Östersundsa i zapravo je pravo čudo kako je Tudor u tom trenutku sačuvao posao. Temperamentni Turci smjenjuju trenere i za puno manje 'grijehe', ali ovaj se put strpljenje čelnika Galate pokazalo dobitnom kombinacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tudor je odlučio srediti svlačionicu po svome guštu, riješio se isluženih zvijezda Lukasa Podolskog i Wesleyja Sneijdera, kao i mladog, ali problematičnog Brume. Pojačao je, pak, momčad Sofianeom Feghoulijem iz Bilićeva West Hama, Fernandom iz Manchester Cityja, Younesom Belhandom iz kijevskog Dinama i Bafetimbijem Gomisom iz Swanseaja te krenuo u nezaustavljiv pohod. Poslije devet je kola Galatasaray uvjerljivo prvi na ljestvici, ima šest bodova više od najbližeg pratitelja Göztepea i čak osam od najvećih rivala Fenerbahçea i Beşiktaşa. Nema više zamjerki na njegov rad, nema kritika čak ni kad na teren izvede momčad bez ijednog Turčina u udarnih 11 kao što se to nedavno dogodilo. Tudor je u velikom naletu i čini se da bi Galatasaray, nakon dvije godine vladavine Beşiktaşa, ponovno mogao na turski tron.

Napadački i atraktivan nogomet

Ivan Leko je pravi hit u belgijskoj ligi koja je posljednjih godina proizvela zvijezde poput Kevina de Bruynea, Romelua Lukakua, Thibauta Courtoisa, Driesa Mertensa... Leko je samostalno vodio Oud-Heverlee Leuven i Sint-Truiden, bio je i pomoćnik Tudoru u PAOK-u, a pravu je priliku napokon dočekao ovo ljeto kada je dobio poziv iz Club Bruggea, 14-erostrukog belgijskog prvaka i kluba u kojem je proveo dio igračke karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko je u ruke dobio prilično mladu momčad s kojom je ubrzo počeo raditi čuda. Uoči 12. je kola imao velikih osam bodova prednosti pred Charleroijem i čak 12 pred aktualnim prvakom Anderlechtom. Momčad mu igra izrazito napadački i atraktivan nogomet, postigla je u 11 kola 26 pogodaka i ima gol-razliku +17. Vjerojatno ni sami čelnici kluba nisu očekivali da će s mladim hrvatskim stručnjakom momčad doživjeti takav uzlet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiks u Europskoj ligi ga nije pokolebao

Nenad Bjelica se kao trener počeo dokazivati u Austriji gdje je posebno uspješan bio na klupi Wolfsbergera, kluba koji je u sezoni 2011/12 prvi put u povijesti uveo u prvu ligu, a sezonu potom je okončao na visokom petom mjestu. Bila mu je to ulaznica za bečku Austriju, nakon toga je radio i u talijanskom drugoligašu Speziji, a od ljeta prošle godine je u Lechu iz Poznanja. Prošlu je sezonu okončao na trećem mjestu, a trenutno je na čelu ljestvice s istim brojem bodova kao i Gornik Zabrze i Zaglebie Lubin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Bišćan ima najmanje trenerskog iskustva od navedene četvorice, ali mu karijera također ide uzlaznom putanjom. Prošle je sezone uveo Rudeš u prvoligaško društvo po prvi put u klupskoj povijesti, a to mu je otvorilo vrata ljubljanske Olimpije. Doživio je to Bišćan kao korak naprijed u karijeri, prihvatio izazov i zasad mu ide sjajno. Istina, krenuo je prilično velikim kiksom kao i Tudor, ispao je već u 1. pretkolu Europske lige od finskog VPS-a, ali to ga nije pokolebalo.

Posložio je momčad i poslije 13 kola slovenskog prvenstva nema na kontu nijedan poraz (deset pobjeda i tri remija) i vodi na ljestvici s dva boda prednosti pred Mariborom koji je osvojio šest od posljednjih sedam naslova. Bivši je Dinamov kapetan studiozan, očito zna što radi i nastavi li ovako, ima dobre šanse da si uskoro osigura angažman u još većem klubu i jačoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo