Uvijek drugačiji... /

Pogledajte neobični poslovni model HNL-a: Naši klubovi preživljavaju potpuno drukčije od ostatka Europe

Image
Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Hrvatska nogometna liga jedinstvena je u Europi. Dok druge lige više novca zarađuju na TV ugovorima i ulaznicama, naš glavni izvor zarade je drugačiji.

3.2.2022.
19:10
Milan Šabić/PIXSELL
VOYO logo

HNL drži titulu kao jedina liga u Top 20 najbolje rangiranih europskih liga koja zarađuje više novca od prodaje igrača nego od svih ostalih redovitih izvora prihoda. Blizu su nam Češka i Portugal, ali Hrvatska je na razini više...

Čak vrtoglavih 113 posto prihoda hrvatskih klubova čini prodaja igrača. U jednu ruku ovaj podatak dokazuje odličnu politiku hrvatskih klubova u otkrivanju i razvoju talentiranih igrača, također pokazuje da se u hrvatskom nogometu jako malo novca zarađuje od TV prava, ulaznica i sponzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNL je i dalje apsolutni rekorder, jedina Top 20 liga u kojoj klubovi od transfera igrača uprihode više nego od svih ostalih redovitih izvora prihoda zajedno, a koji bi nogometnim klubovima inače trebali biti core business - ulaznice, sponzori, TV prava," rekao je Tomislav Globan, profesor sportske ekonomije na EFZG-u.

Iako se u Premier Ligi vrti ogromna količina novaca i tribine su gotovo uvijek ispunjene, iznenađujuće na prvom je Turska. Samo devet posto cjelokupnog prihoda turskih klubova čine transferi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično stoji još ruska liga, također s devet posto. Škotska je na petneaest posto, a ispod dvadeset posto još su Premier Liga i Bundesliga. 

Ugovor sa Šveđanima možda promjeni stanje

Hrvatski nogometni savez prvog je kolovoza 2020. potpisao ugovor sa švedskom tvrtkom Endorphin Magine. HNS u ugovoru predaje prava prijenosa svih natjecanja u vlasništvu saveza, što uključuje i našu prvu nogometnu ligu.

Ugovor bi trebao trajati deset godina, odnosno sedam s opcijom od tri godine produženja. U pitanju je vrtoglavi iznos od 67 milijuna kuna godišnje koje bi hrvatski klubovi raspodjelili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, problem je u tome što su pregovori zastali. Švedska tvrtka još nije objavila koji će kanal prenositi HNL, kao ni glavnog sponzora. Najveći je problem, naravno, to što nisu još ni isplatili bankovne garancije HNS-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo