PALE RUKAVICE: / Suker i drustvo jasno optuzeni za krsenje zakona!

Udruga Nas Hajduk u srijedu je optuzila Izvrsni odbor Hrvatskog nogometnog saveza za krsenje zakona zbog cega bi ih trebalo prijaviti tijelima Europske komisije.

11.3.2015.
18:14
VOYO logo

"Cak pet od 17 clanova IO-a HNS-a doslovce krsi zakon obnasajuci zakonski nespojive funkcije drzavnih ili lokalnih politickih duznosnika i clanova IO-a HNS-a. Nije li to mijesanje, i to izravno, politike u nogomet?", navodi se u priopcenju udruge Nas Hajduk koje je poptisao tajnik udruge Ivan Rilov.

Ovim priopcenjem Udruga Nas Hajduk reagira na jucerasnju podrsku Medunarodne nogometne federacije (FIFA) i Europske nogometne federacije (UEFA) Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) koji je zatrazio zastitu zbog mijesanja politike u sport nakon sto su udruga Nas Hajduk i nekoliko saborskih zastupnika zatrazili izmjene Zakona o sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti ljudi u IO HNS-a, kako smatra udruga Nas Hajduk, prema zakonu o sportu i Zakonu o sprijecavanju sukoba interesa, rade ono sto prema pravnim osnovama ne smiju, to jest krse zakon, a sada 'tuzakaju u ime jedne udruge gradana drugoj udruzi gradana vrhovno zakonodavno tijelo jedne samostalne i suverene zemlje zeleci joj odredivati kako da zakonski odreduje pojedine segmente svog drustva'.

"Vjerujemo da ovdje ima osnova za prijavu uplitanja u zakonodavne poslove jedne drzave odgovarajucim tijelima Europske komisije", istice se u priopcenju udruge Nas Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga porucuje kako zeli da saborski zastupnici "pomno prouce predlozene izmjene i dopune Zakona o sportu i odluce sukladno svojoj savjesti, bez ikakvih pritisaka i utjecaja s raznih strana", donosno da se ponasaju drzavnicki.

Prijedlogom izmjene Zakona o sportu, kojeg je na poticaj udruge Nas Hajduk, zatrazilo nekoliko saborskih zastupnika, zagovara se transparentnost u poslovanju sportskih klubova, kao i uvodenje obveze sportskim klubovima da objave financijska izvjesca. Izmedu ostalog ovim prijedlogom se trazi zabrana biranja na funkcije u sportu osobama koje su pravomocno prekrsajno osudene po Zakonu o sprijecavanju nereda na sportskim natjecanjima i izrecena im je zabrana pristupanja stadionima. Predstavnici udruge Nas Hajduk u svojim medijskim istupima vise su puta istaknuli kako se predlozenim izmjenama Zakona o sportu zeli nogometni klub Hajduk dovesti u ravnopravniju poziciju u tijelima HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U danasnjem priopcenju udruge Nas Hajduk napominje se da su od dopisa FIFA-e i UEFA-e vidjeli samo ono 'sto su nam gospoda iz HNS-a dali da vidimo'.

Hrvatski nogometni savez u utorak je objavio dopis koji su zajednicki potpisali glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke i glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino u kojem se podsjeca kako svi clanovi FIFA-e i UEFA-e "moraju svojim poslovima upravljati neovisno i bez utjecanja bilo kojih trecih strana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo