OVOG NAM SE UVIJEK DRAGO PRISJETITI: / Na današnji dan prije 33 godine pala su dva najčuvenija gola u povijesti nogometa

Image

Skočio je i rukom proslijedio loptu u mrežu iza Petera Shiltona, a glavni sudac Tunižanin Ali Bin Nasser nije ništa vidio

22.6.2019.
13:31
VOYO logo

Na današnji dan 1986. čuveni DiegoArmandoMaradona postigao je dva najpoznatija gola u povijesti nogometa. U četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku snage su odmjerili Argentina i Engleska. Maradona i društvo slavili su s 2-1, a susret su obilježio jedan od najkontroverznijih golova u povijesti i jedan koji se i dan danas smatra najboljim.

Božja ruka i gol stoljeća

U 51. minuti utakmice Maradona je rukom podigao loptu preko PeteraShiltona, a taj potez nazvan je 'Božja ruka'. Samo četiri minute kasnije Maradona je postigao i pogodak koji se naziva ‘gol stoljeća’…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Diego Maradona mi je uništio život. On je briljantan nogometaš, ali je mali čovjek. Taj pogodak me je vječno obilježio, bio sam optužen, a da nisam bio kriv", govorio je svojevremeno sada već pokojni linijski sudac Bugarin BogdanDočev.

“Čekao sam suigrače da dođu proslaviti, ali nitko nije dolazio. Derao sam im se: ‘Dođite me zagrliti jer će inače sudac poništiti gol!”, otkrio je pak Maradona nekoliko godina kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O VAR-u

Argentina je tim golom prošla u polufinale da bi na koncu i osvojila Prvenstvo, a o Božjoj ruci se i dalje priča. Da je sudac tada mogao koristiti VAR u tko zna kako bi to prvenstvo završilo… No sam Maradona smatra da gol ne bi bio poništen, o čemu je progovorio uoči lanjskog SP-a.

“Ništa se ne bi dogodilo. Ja bih ‘odigrao’ i protiv VAR-a. Smatram da je tehnologija u nogometu neophodna. Nogomet ne može biti bez veza s tehnologijom jer je ona svuda. Mislim da je VAR nešto zaista dobro, jer reflektira ono što se događa na terenu. Ne radi se samo o tome je li bio gol ili offside”, kazao je Maradona .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo