FOTO: / Najljepši stadioni na kugli zemaljskoj

Ovo su moderna sportska čuda arhitekture koja izgledaju uistinu fascinantno. Predstavljamo vam deset najljepših stadiona na svijetu.

16.10.2012.
12:40
VOYO logo

Amsterdam Arena, Amsterdam

Jedno od najvažnijih mjesta za zabavu u Nizozemskoj upravo je stadion nogometnog kluba Ajax. Osim nogometa, koji oduvijek privlači brojne navijače, stadion se koristi i za utakmice američkog nogometa, ali i glazbene manifestacije. Stanovnici Amsterdama posebno se sjećaju nastupa legendarnih Rolling Stonesa, U2-a i Tine Turner, koji su bez problema napunili stadion koji prima 52 tisuće gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Allianz Arena, München

Zasigurno jedan od najmodernijih stadiona na svijetu dom je minhenskog Bayerna. Kako sami Bavarci kažu, u Allianz Areni nikad nije dosadno, jer osim nogometnih spektakla nude se brojne druge usluge unutar samog kompleksa –restorani, fan-shopovi, pa čak i vrtići za djecu. Kapacitet stadiona je 69.901 sjedeće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ANZ Stadium, Sydney

Smješten u Olimpijskom parku u Sydneyju, ANZ Stadium od 2000. godine najvažnije je sportsko središte Australije. Sa svojih 84.000 mjesta izgrađen je isključivo zbog Olimpijskih igra, a koštao je masnih 690 milijuna dolara. Danas služi za nastupe brojnih australskih nacionalnih selekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AT&T Park, San Francisco

Iako nije smješten u samom gradu, ponos cijelog San Francisca upravo je AT&T Park. Na njemu nastupaju bejzbolaši San Francisco Giantsa, koji se natječu u najpopularnijoj ligi svijeta – MLB-u. Na gotovo svakoj utakmici ovdje se skupi preko 40.000 gledatelja, koji najviše vole kad napucana lopta ode izvan granica terena i završi u Tihom oceanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beijing National Stadium, Peking

Zbog svog neobičnog izgleda nacionalni stadion u Pekingu puno je poznatiji pod nazivom 'Ptičje gnijezdo'. Napravljen je za Olimpijske igre 2008. godine, koštao je 423 milijuna dolara, a danas je dom nacionalnih reprezentacija Kine u nogometu, ragbiju, hokeju na travi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cape Town Stadium, Cape Town

Definitno najljepši stadion koji je svijet imao prilike vidjeti za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi. Na njemu je odigrano čak osam utakmica, među kojima i opjevana pobjeda Njemačke nad Argentinom u četvrtfinalu (4:0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

San Siro, Giuseppe Meazza, Milano

Milanski stadion izgrađen je davne 1926. godine i do danas je ostao jedan od najljepših stadiona na svijetu. Prvotno je nazvan po dijelu grada u kojem se nalazi (San Siro), a potom je na njega, osim Milana, uselio i Inter, pa je dobio i drugo ime - Giuseppe Meazza. Posljednja obnova dogodila se 1990., kad je kapacitet povećan na 80.065 sjedećih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wembley, London

Osim što je najpoznatiji stadion na svijetu, Wembley je i najskuplji u povijesti. Njegova izgradnja koštala je 798 milijuna funti. Nakon Nou Campa u Barceloni, engleski ponos drugi je po veličini u Europi, prima 90.000 ljudi, a ujedno je i najveći natkriveni stadion na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donbass Arena, Donjeck

Dom Darija Srne, Eduarda da Silve i ostalog društva iz Šahtara još je jedno fascinantno zdanje. Službeno je otvoren 2009. godine. Na tribinama samog stadiona ima mjesta za nešto više od 50.000 ljudi, a gazda kluba Rinat Ahmetov potrošio je čak 150 milijuna dolara kako bi oko samog stadiona napravio predivan rekreativni park.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Qi Zhong Stadium, Šangaj

Na 80 hektara površine nalazi se prekrasno zdanje nazvano Qi Zhong. Posebno se ističe krov stadiona, koji ima oblik magnolije, zaštitnog znaka grada. S 15.000 sjedećih mjesta napravljen je isključivo za teniske turnire. Od 2009. godine Qi Zhang je domaćin ATP turnira Masters serije 1000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo