OVAKO BI VATRENI MOGLI ZAIGRATI NA GRADSKOM VRTU: / Što Dalić mora promijeniti da popravi dojam s Anfielda?

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska danas igra posljednju pripremnu utakmicu prije Svjetskog prvenstva

8.6.2018.
14:11
PIXSELL
VOYO logo

Danas u 18 sati na Gradskom vrtu u Osijeku reprezentacija Hrvatske odigrat će posljednju pripremnu utakmicu prije leta za Rusiju. Na megdan im ide reprezentacija Senegala, na čelu s Lovrenovim suigračem iz Liverpoola, Sadiom Maneom, za koga je izbornik Dalić već rekao da ima obrambeni plan.

Image
DALIĆ UOČI UTAKMICE U OSIJEKU: /

Izbornik smatra da je Senegal najbolja momčad Afrike, a otkrio je i kako planira zaustaviti Manea

Image
DALIĆ UOČI UTAKMICE U OSIJEKU: /

Izbornik smatra da je Senegal najbolja momčad Afrike, a otkrio je i kako planira zaustaviti Manea

Izbornik će protiv Senegala odabrati nešto drugačiju ekipu od one koja je poražena od Brazila u Liverpoolu. Glavne promjene bit će u napadu i u obrani, gdje se očekuju povratak Strinića i Mandžukića, koji nisu igrali protiv Brazila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije točno da sam uigravao 3-5-2, to sam samo stavio na početku treninga kao jednu od vježbi, a kako su novinari vidjeli, tako su prenijeli. Ne, nećemo igrati 3-5-2", rekao je izbornik za SN.

"Strinić i Mandžukić, koji su imali nekih problema u Engleskoj, sada su zdravi, spremni, te će obojica biti u prvom sastavu", potvrdio je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formacija ostaje ista

Dalić je otpisao mogućnost igranja sa trojicom u zadnjoj liniji, tako da je najvjerojatnije da će Hrvatska ponovo istrčati u sistemu 4-2-3-1. Modrić, Badelj i Rakitić držat će veznu liniju, dok bi na krilima ponovo trebali biti Rebić i Perišić. Sa Strinićem na lijevom beku Hrvatska bi trebala dobiti dimenziju više na lijevoj strani, a Mandžukićeva visina i snaga značit će će imati i drugu opciju u napadu – direktne lopte u šesnaesterac i opasnost iz prekida. Vrsaljko je preskočio dva treninga, tako da se očekuje kako će vida igrati na desnom beku.

Protiv Brazila je falilo kreacije

Protiv Brazila je Hrvatska u prvom poluvremenu bila čvrsta u bloku, držala oblik i vršila kvalitetan presing na zadnju liniju Selecaa. Međutim, u napadu su stvari izgledale lošije, od momčadi koja ima jednu od najkreativnijih veznih linija na svijetu svakako se mora očekivati kvalitetnija izgradnja igra, i korištenje posjeda. Iako je Dalić od preuzimanja reprezentacije preferirao sigurniji, reakcijski pristup, teško je očekivati da će Senegal biti naročito aktivan u posjedu lopte, tako da će se morati pronaći mehanizam, dva, za kvalitetnije korištenje posjeda i izgradnju igre iz prve dvije linije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dupli pivot u vezi ograničava izgradnju igre

U Modriću, Badelju i Rakitiću Dalić ima jednu od najbalansiranijih i tehnički potkovanijih veznih linija na Mundijalu. Međutim, koristeći formaciju sa četiri linije, gdje Modrić igra kao desetka iza napadača, a Badelj i Rakitić kao dupli pivot ispred obrane, Dalić ne iskorištava puni potencijal hrvatskih veznjaka. I Modrić i Rakitić najbolje funkcioniraju u ravnoj trojici u sredini, uglavnom u 4-3-3, ali ponekad i u 4-3-1-2 formaciji. Modrić je ispod napadača izoliran i uglavnom neefektivan - njegove vrline nikada nisu bile stvaranje asistencija ili pogodaka, on je kontolor, osmica koja kontrolira tempo igre, otporan je na presing, i stvara prostor za krila navlačeći suparnike na sebe, a to jednostavno ne može raditi kao desetka.

Image

Protiv dinamične, ali tehnički limitirane senegalske vezne linije, Modrić, Badelj i Rakitić mogli bi funkcionirati kao kohezivni mehanizam izgradnje igre i čuvanja lopte - Modrić je specijalist za dribling i iznošenje lopte, Badelj ima dugi pas, dok je Rakitić svojevrsni hibrid obojice, koji jako inteligentno čita igru i koristi pozicioniranje u obrambene i napadačke svrhe. Ukoliko želi u dobroj atmosferi dočekati Rusiju, Dalić mora od trojice najnadernijih hrvatskih igrača stvoriti funkcionalnu jedinicu, a dobar početak bio bi spustiti Modrića na njegovu prirodnu poziciju uz Rakitića, što bi značilo promjenu u 4-3-3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjak napadačke aktivnosti od strane bekova

Druga poluga koju Dalić mora upogoniti su bekovi - Vida i Strinić oboje su solidni obrambeni igrači, čvrsti u duelu i oprezni u pozicioniranju. Međutim, u suvremenom nogometu je napadačko sudjelovanje bekova imperativ, tako da će se očekivati i stvaranje viškova sa Perišićem i Rebićem, ili stvaranje širine ukoliko dva krila odluče napadati polu-prostor između senegalskih bekova i stopera. U protivnom, pogotovo ako Modrić ostane izoliran, hrvatska igra prema naprijed ponovo će se svoditi na individualne bljeskove jednog od trojice napadača.

Za reprezentaciju sa toliko talenta, to je nedopustivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća postava: Subašić; Strinić, Lovren, Ćorluka, Vida; Badelj, Rakitić; Rebić, Modrić, Perišić; Mandžukić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo