OTKRIVENO KOLIKO ĆE KOŠTATI RUŠENJE I PONOVNA IZGRADNJA MAKSIMIRA: / Silni milijuni opet će se investirati u Dinamovu 'rupu bez dna'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kad će se sve ovo krenuti događati, e, to je tek veliki misterij

29.12.2020.
8:37
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na zagrebačkom Maksimiru, preko puta parka nalazi se ruglo. Stadion čije je raspadanje ubrzao ogroman potres u ožujku sad traži nove ogromne investicije, kao da u njega nije već ulupano dovoljno novca u proteklih 20-ak godina.

Tih uloženih 100 milijuna eura samo su bačeni u vjetar, a sreća po Dinamo i hrvatsku reprezentaciju da navijači na njega ne smiju jer bi to predstavljalo dodatnu blamažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimir bi se, tako, trebao potpuno srušiti i na tom se mjestu izgraditi novi stadion. No problem je u vlasničkim odnosima. Kako su već puno puta naglasili iz Dinama, stadion je gradsko vlasništvo i iz gradske uprave treba stići odluka o obnovi stadiona. Dinamo je, kako je rekao član uprave Krešimir Antolić, uložio svoj novac u tuđu imovinu kako bi koliko-toliko pokrpao veliku štetu.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Delegaciju "modrih" predvodili su predsjednik kluba Mirko Barišić, predsjednica uprave Vlatka Peras, član uprave Krešimir Antolić, sportski direktor Zoran Mamić, glavni trener prve momčadi Igor Jovićević te prvotimci Arijan Ademi i Dominik Livaković.

"Na neki način bio sam i sudionik tog događaja, tada sam bio u upravi kluba. Sjećam se kako je to izgledalo, pamtim cijelu nelagodu i erupciju nezadovoljstva zbog selektivnog pristupa policije koja je mirno promatrala zbivanja i divljanje huligana gostujućeg kluba na južnoj tribini. Žestoko su reagirali kada su naši krenuli u svojevrsni protuudar s namjernom da obrane stadion i zaštite svoje navijače," kazao je predsjednik kluba Mirko Barišić. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Velika ulaganja

"Prije neki dan su radovi i službeno završili i nakon tehničkog pregleda koji očekujem u prvim danima siječnja 2021. godine ova bi tribina trebala biti sigurna za gledatelje. Time bismo postojeći kapacitet povećali za 3.900 mjesta i ukupno bi iznosio nešto preko 24.000 mjesta. To nam je bilo posebno važno radi licenciranja za iduću sezonu. Kako smo javno i objavili, ovi radovi, zajedno s troškovima projektiranja, imaju vrijednost od 1.600.000 kuna i plaćeni su iz Dinamove likvidnosti. Problemi oko staklene fasade sjeverne tribine otklonjeni su još u ljeto. Mogu zaključno reći da su zapadna, sjeverna i južna tribina sigurni za gledatelje, dok će istočna tribina do daljnjega biti zatvorena za gledateljstvo", otkrio je Antolić u razgovoru za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je, prema njegovom svjedočenju, uložio 13,6 milijuna kuna u maksimirski stadion, a otkrio je i koliko će još novca trebati da bi se Maksimir srušio i reizgradio.

"Moje mišljenje je da ovaj stadion treba srušiti! Eventualno struka treba odgovoriti može li najmodernija od postojećih tribina, ona sjeverna s 35.392 m2 poslovnih prostora, opstati u kontekstu novog stadiona. Procjena je da bi rušenje stadiona koštalo 6,5-7 milijuna eura (s mogućnosti ponovnog korištenja materijala do 10%), a izgradnja novog stadiona kapaciteta 30.000 mjesta koštala bi između 50 i 55 milijuna eura. Dakle, rušenje i izgradnja novog stadiona bili bi između 56 i 62 milijuna eura", rekao je Antolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad će se sve ovo krenuti događati, e, to je tek veliki misterij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo