SVE JE JASNO? / Oglasili se svi klubovi HNL-a osim Hajduka: 'Pokušaj izazivanja hajke oštro osuđujemo!'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Tri kluba izdala su zasebna priopćenja, dok je preostalih šest članova HNL-a zajedničkim priopćenjem poslalo poruku

29.2.2024.
19:03
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Neviđeni skandal ovih dana potresa hrvatski nogomet. Sve je počelo u utorak objavom snimke s utakmice Varaždina i Hajduka koja je odigrana u prošlu subotu, a nakon toga su objavljene snimke i s utakmica Dinamo - Lokomotiva, Istra 1961 - Rijeka, Dinamo - Rijeka i Osijek - Hajduk.

Image
OTVORENI RAT /

Torcida nastavlja s brutalnim porukama: 'Riba smrdi od glave'

Image
OTVORENI RAT /

Torcida nastavlja s brutalnim porukama: 'Riba smrdi od glave'

Šef hrvatskih sudaca Bruno Marić podnio je ostavku, objavljeno je na stranici HNS-a u četvrtak, a tijekom dana devet od deset klubova HNL-a oglasilo se priopćenjem i osudilo ovu neviđenu hajku na sudačku organizaciju. Pogađate, nijemi su ostali samo iz Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnom savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu. 

Prije svega naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige. Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve dionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su i potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne tige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisiju nogometnih sudaca. Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Očiti pokušaji izazivanja hajke'

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj ima stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koja se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanja bilo kakvih prednosti za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca. Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa. 

HNK Gorica, HNK Varaždin, HNK Rijeka, NK Slaven Koprivnica, GNK Dinamo, NK Lokomotiva", stoji u potpisu tog priopćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rudeš se oglasio samostalno: "Iako smo svjesni težine i odgovornosti koju imaju djelitelji pravde u puno navrata NK Rudeš je ukazivao i izražavao svoje nezadovodovljstvo i neslaganje sa sudačkim odlukama koje su u pravilu bile na štetu NK Rudeša i koje je u konačnosti priznala i sudačka komisija te se nadamo da su te greške doista bile samo plod sudačkog uvjerenja te očekujemo da će se kvaliteta suđenja podići na viši nivo i da će grešaka biti sve manje i manje a sve sa ciljem da se stekne povjerenje u djelitelje pravde. Istovremeno, ne podržavamo i ograđujemo se od “dilanja”snimki iz Var sobe te pokušaja manipuliranja i dovođenja u pitanje regularnost natjecanja i utrka za prvaka'', a osim Rudeša, priopćenja su poslali Istra i Osijek.

Spektakularnu FNC 15 priredbu iz Ljubljane možete gledati u prijenosu UŽIVO 30. ožujka na Voyo platformi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo