OGLASILI SE PRAVI 'KRIVCI': / Evo tko je i zašto prijavio Hrvatsku

Udruga Nogomet protiv rasizma u Europi (FARE) uputila je priopćenje javnosti i napokon riješila nedoumice oko toga tko je i zašto prijavio Hrvatski nogometni savez (HNS).

11.4.2015.
15:06
VOYO logo

Razlog su uzvici 'Za dom spremni' koji su se u više navrata mogli čuti tijekom nedavnog dvoboja protiv Norveške na maksimirskom stadionu. HNS je prijavljen zbog rasizma dijela navijača, a Disciplinska komisija UEFA-e se, zbog stalnog ponavljanja istog prekršaja, sada odlučila na oštru kaznu.

U Hrvatskoj otada traju polemike je li predsjednik HNS-a Davor Šuker znao kakva se kazna sprema, a na udaru je i Zoran Stevanović iz udruge 'Korak ispred' koja u ime programa FARE surađuje s UEFA-om. Iako je on sam demantirao da je poslao prijavu UEFA-i, mnogi ga i dalje napadaju, a u otvorenom pismu se s njim obračunao i HNS. No, u subotu je FARE objavio priopćenje u kojem je potvrdio Stevanovićeve riječi da on nema ništa s prijavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslali smo dva neovisna promatrača na stadion Maksimir kako bi pratili što se događa na utakmici Hrvatske i Norveške, 28. ožujka 2015. godine. Oni su na licu mjesta zabilježili nekoliko spornih povika, a u njima je sudjelovalo oko pet stotina navijača. Pjevale su se pjesme i vikali slogani koji su ekstremno nacionalističke prirode, povezani s ekstremno desnim fašističkim pokretima. Uz to, bilo je i odvojenih homofobnih skandiranja", stoji između ostaloga u priopćenju koje u nastavku donosimo u cijelosti.

"Poslali smo dva neovisna promatrača na stadion Maksimir kako bi pratili što se događa na utakmice Hrvatske i Norveške 28. ožujka 2015. godine. Oni su na licu mjesta zabilježili nekoliko spornih povika, a u njima je sudjelovalo oko pet stotina navijača. Pjevale su se pjesme i vikali slogani koji su ekstremno nacionalističke prirode, povezani s ekstremno desnim fašističkim pokretima. Uz to, bilo je i odvojenih homofobnih skandiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA je u više navrata poduzela mjere protiv Hrvatske zbog navedenih incidenata, ali i zbog mnogih drugih incidenata koji su se zbivali na utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije u prošlosti te na samom susretu s Norveškom.

Napominjemo, promatrači koje FARE šalje na sportska događanja su educirani, iskusni i neutralni profesionalci koji ni na koji način nisu povezani s klubovima ili nacionalnim vrstama čije utakmice nadgledaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrače regrutiramo izvan FARE 'mreže' i oni nemaju nikakve koristi od mjera koje uslijede, niti se na njih po tom pitanju utječe i nisu povezani s potezima nacionalnih saveza ili klubova. Njihov je posao zabilježiti što se događa.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo