Odzvonilo huliganima na hrvatskim tribinama!

Zbog loše i zabrinjavajuće sigurnosne situacije tijekom domaćih i međunarodnih natjecanja, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je Akcijski plan za sprečavanje nereda na stadionima!

3.10.2011.
19:33
VOYO logo

Trebao bi to biti konačni obračun s huliganizmom, no odmah treba odvojiti navijače od huligana.

"Slažem se da dio navijača ne zaslužuje taj kultuni naziv, nego ih treba nazvati huliganima", rekao je Povjerenik za sigurnost HNS-a, Zoran Cvrk, koji je i predstavio Akcijski plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNS i klubovi su u užasnoj situaciji da ovise o jednom lošem danu nekakvog tipa koji bi mogao izvjesiti zastavu Trećeg Reicha, ili zapaliti baklju na tribini! Zna se da je disciplinski postupak zbog loše organizacije utakmice s Izraelom u tijeku, Dinamo i Hajduk su pod uvjetnim kaznama. Krajnji je trenutak da se obračunamo s neredima, no HNS i klubovi ne mogu to sami i potrebna nam je pomoć državnih organa", pojasnio je Cvrk.

Evo i najvažnijih odredbi Akcijskog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvodi se nulta tolerancija na navijačko nasilje, na vrijeđanje na rasnoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, te na upotrebu pirotehnike na tribinama.

U slučaju novog sukoba navijača, poput onoga između Armade i Demona, zabranit će se navijačima odlazak na gostovanja. IO donosi odluku o obveznom podizanju privatnih tužbi protiv pojedinaca, pa i udruga navijača, radi naknade štete u slučajevima kažnjavanja HNS-a od Fife i Uefe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, upali li se jedna baklja na tribini, slijedi službeno upozorenje da se to ne radi. Upali li se druga baklja, opet slijedi upozorenje, ovaj put zadnje! Upali li se, nakon svega, i treća baklja, tada slijedi prekid utakmice, tu odluku donose službene osobe (delegat i sudac utakmice) u suradnji s klubovima i policijom. Jednaka je stvar i s vrijeđanjem, hukanjem, a i govorom mržnje..."

Na sjednici IO HNS-a bilo je riječi i o odluci Arbitražnog vijeća HNS-a da Gorica nije smjela izgubiti prvoligašku licencu, no IO stoji iza svoje odluke i ova će pravna zavrzlama svakako imati svoj nastavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201110030866006 arti-201109281265006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo