OBLJETNICA OSNUTKA MODERNE HRVATSKE REPREZENTACIJE: / 'Znali smo da je opasno, iz Beograda su nas pitali zaje*avamo li ih'

Image
Foto: Screenshot

Dana 17. listopada 1990. godine na stadionu Maksimir u Zagrebu utakmicu su odigrali Hrvatska i SAD

17.10.2018.
12:32
Screenshot
VOYO logo

Na današnji dan godine 1990. hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prijateljsku utakmicu protiv izabrane vrste Sjedinjenih Američkih Država i u svojoj premijeri slavila 2-1 pobjedu.

Bez 'muljanja'

Udaranja temelja moderna hrvatske nogometne reprezentacije sjetio se Mladen Vedriš - koji je bio na čelu cijele operacije koja je je dovela SAD u Zagreb - u razgovoru za Sportklub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u vodstvu HNS-a prepoznali smo što je neminovnost i znali smo da ljudima moramo poslati jasnu poruku. Ne ‘muljati’ da nam igrači zbog želučanih problema neće putovati na utakmice, nego da se igra utakmica hrvatske reprezentacije. Delegati iz svih naših regija bili su jedinstveni u tom stavu", kazao je Vedriš te opisao kako je do utakmice došlo:

"U ured gradonačelnika došao je menadžer američke reprezentacije Ivan Opačak i pitao jesmo li zainteresirani za prijateljsku utakmicu. Nacionalna momčad SAD-a nalazila se na turneji u Europi, bilo je to u službi promocije njihova domaćinstva SP-a 1994. godine. Znali smo da je opasno. Ali pod svaku cijenu smo željeli igrati tu utakmicu. Bili su to dani kada se moralo čuti za Hrvatsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali ustrajni

Reakcija iz Beograda bila je očekivana...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tadašnji tajnik za sigurnost Jovo Popović je sav unezvijeren pitao "Je li nas to vi zaje*avate? Mi smo ostali ustrajni, ionako je sve u tim trenucima sugeriralo što će kasnije dogoditi."

Za Hrvatsku su u tom susretu nastupili: Ladić (od 70. Gabrić), Vulić, Dražić, Čelić, Kasalo, Peršon (od 71. Židan), Shala, Z. Kranjčar, Cvjetković, Asanović (od 58. Mladenović), Mlinarić. Golove za Hrvatsku pred 30,000 ljudi postigli su Aljoša Asanović i Ivan Cvjetković

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo