NOVINAR BBC-A BIO JE NA HRVATSKOM DERBIJU: / Ondje je doživio nešto veličanstveno o čemu je morao napisati ovaj tekst

Image
Foto: PIXSELL

'Dobrodošli na vječiti hrvatski derbi'

7.4.2019.
18:14
PIXSELL
VOYO logo

'Čim je utakmica započela ultrasi splitskog Hajduka počeli su skakati', započinje BBC-jev novinar opis doživljenog na najvećem derbiju hrvatskog nogometa, utakmici između splitske momčadi i zagrebačkog Dinama koju je nedavno pohodio na Poljudu.

'Na nekih 180 metara udaljenom stolu čaša vode trese se kao u onoj poznatoj sceni iz Jurassic Parka. Splitski stadion Poljud izgrađen je nedaleko rasjeda i izgrađen je da izdržava potrese. Hajdukovi navijači stavljaju tu teoriju na kušnju. Stadion se trese. Sat vremena od početka derbija u srijedu protiv najljućeg rivala Dinama, more crvenih baklji pali se na tribinama s domaćim navijačima.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion gori

'Službeno su one zabranjene, ali su kriomice unešene na stadion u hlačama i rukavima kaputa... Nekoliko ih je bačeno preko atletske staze na travnjak što tjera Dinamova vratara Dominika Livakovića da zbog vlastite sigurnosti izađe iz svog kaznenog prostora. Tek tada suci prekidaju ogled na nekoliko minuta.'

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

OVIM ČINOM ZABILI SU KLUBU NOŽ U LEĐA: U jednom trenutku Poljud je bio pod dimnom zavjesom

Image

OVIM ČINOM ZABILI SU KLUBU NOŽ U LEĐA: U jednom trenutku Poljud je bio pod dimnom zavjesom

'Kad je Hajdukov veznjak Mijo Caktaš poslan s terena zbog zamaha rukom koji u gužvu uključuje svih 22 igrača, s travnjaka biva ispraćen poput vojnika koji se vraća s bojišnice. Na dijelu sjeverne tribine domaći navijači izazvali su požar i sjedalice gore. Navijači nastavljaju skakati jedva tri metra udaljeni od plamena. Niti u jednom trenutku nitko ne odaje dojam da ovo nije uobičajeno. Dobrodošli na vječiti hrvatski derbi.'

U tekstu nakon fascinacije navijačkom skupinom koja bodri splitski klub slijedi dio koji objašnjava rivalstvo dvaju klubova i koji donosi izjave pojedinaca koje se svode na izjavu tipa: 'Plaćamo porez, a Zagreb profitira. Nek' se je*u'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Način života

'Za Split je Hajduk način života... Hajduk je protuotrov, svjetionik i religija te jedina društvena institucija koja je uistinu njihova. Ovo je klub u vlasništvu ljudi'.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za bolje razumijevanje neupućenim čitateljima tu je priča o kopanju grobova na travnjaku, o transferu Nike Kranjčara iz Dinama u Poljud, o ružnim scenama nasilja, Zdravku Mamiću i njegovom utjecaju na nogomet u Hrvatskoj, o čemu više možete čitati ovdje.

'Bez obzira bila kiša ili sunce, pobjeda ili poraz, glasnoća i sirova emocija prema suparniku ne mijenja se. Napasti svoj tim u derbiju, čak i u slučaju poraza, značilo bi dopustiti Dinamu da pobijedi dvaput. Jedini odgovor za nedaće je biti dvaput glasniji, skakati dvaput jače i tresti stadion dvaput snažnije', zaključuje se u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo