OTVORIO DUŠU / Novi sportski direktor progovorio o velikom problemu Dinama i otkrio planove za ljeto

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Marić je otkrio kako je bitno izbalansirati momčadi, a otkrio je i kako je velika prednost Dinama reputacija

26.3.2024.
19:39
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Marko Marić tek nešto više od tjedan dana je na funkciji sportskog direktora Dinama. Njegova desna ruka bit će dugogodišnji suradnik Ivo Milić koji preuzima ulogu direktora Dinamove škole.

Image
AJME MENI NIJE MI DOBRO /

Dinamo će u tjedan dana igrati čak pet puta u Splitu: Ovo se nikad nije dogodilo

Image
AJME MENI NIJE MI DOBRO /

Dinamo će u tjedan dana igrati čak pet puta u Splitu: Ovo se nikad nije dogodilo

Za službene stranice kluba progovorio je koji su prvi koraci koje će napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključna je povezanost Dinamove škole i prve momčadi, kontrola promoviranja mladih igrača. Dinamo je uvijek stvarao najbolje rezultate kad su okosnicu činili igrači ponikli u njegovoj školi. Nikad nismo imali takvu kupovnu moć da smo s ulaznim transferima radili rezultatsku razliku. Bitna je ravnoteža momčadi, uvidjeti koje nam pozicije trenutačno nedostaju da popunimo te rupe, da dovedemo igrače koji imaju međunarodno iskustvo i mogu biti dodana vrijednost momčadi. Moja dosadašnja uloga direktora razvoja nogometa i voditelja škole jako je usko povezana s ovom funkcijom sportskog direktora. Ali ako ste sportski direktor u klubu koji je na tržištu isključivo kupac, onda je to bitno drukčije", rekao je Marić pa otkrio kakav je plan za ljeto.

"Prvi je korak da zajedno s trenerom analiziramo koje su nam pozicije deficitarne, za koje igrače mislimo da bi bilo bolje da pronađu drugu sredinu, i to već radimo. Tu je i analiza škole u smislu pozicija i tek onda analiza HNL-a i inozemnog tržišta da vidimo gdje bismo našli igrače koji bi bili dodatak našoj momčadi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Marić je otkrio kako je zagovornik povratnik bivših igrača kluba.

"Apsolutno sam zagovornik da se vrati igrač koji je ponikao u Dinamovu sustavu, ali tako da i dalje kvalitativno može doprinijeti prvoj momčadi i karakterom pomoći u razvoju mladih. Ali, mora se stvoriti idealna situacija da klub može podnijeti teret njihove plaće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je otkrio kako je bitno izbalansirati momčadi, a otkrio je i kako je velika prednost Dinama reputacija.

"Jedna od velikih Dinamovih prednosti je i dobra reputacija kod drugih europskih klubova, jer svi igrači koji su potekli iz naše škole ostvaruju dodanu vrijednost i u idućim prodajama, dakle kad budu odlazili iz tih klubova. Kad dovodimo igrače upoznamo ih i s time da Dinamo prate najbolji skauti svijeta, i to upravo zbog te reputacije jedne od najboljih akademija. Ona je uvijek među prvih četiri, pet u svijetu. U Europi igra 80-ak nogometaša poniklih u Dinamu. To je ogromna imovina kuba koja nije odmah financijski opipljiva, ali je najvažnija za klub."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki problem Dinama bilo je gašenje druge momčadi.

"Najveći gubitak bio je ukidanje Dinama II, odnosno zabrana sudjelovanja u drugoj ligi. Time je razvoj Dinamovih nogometaša, nažalost, bio zakočen. Igrači nakon izlaska iz juniora više nisu imali platformu da se mogu razvijati i doći do razine da budu konkurentni u prvoj momčadi. Jedina dvojica koji su u zadnjih dvadesetak godina izravno iz škole otišli u prvu momčad i napravili veliku karijeru su Mateo Kovačić i Niko Kranjčar. Recimo, Martin Baturina igrao je za našu drugu momčad u zadnjoj godini njezina postojanja. Nakon izlaska iz juniora bitno je skupljati minutažu na seniorskoj razini. I nije slučajnost da su Martin Baturina i Josip Šutalo, zadnji igrači koji su promovirani u prvoj momčadi, prošli kroz Dinamo II."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je prioritet kluba uspostaviti suradnju s klubom partnerom, ne bitno je Mariću hoće li biti to u Hrvatskoj ili Slovenije, već da imaju tamo svog trenera, svoj stožer.

"Koji je problem Dinamovih igrača kad odu na posudbu? Oni su igrači koji gaje plemeniti nogomet, igru s posjedom. A u većini klubova igra se destruktivni, obrambeni nogomet u niskom bloku. Neće se jedan Vrbančić ili Baturina u tim trenucima idealno razvijati jer neće moći doći do izražaja u takvom nogometu. Dakako, i taj klub partner mora imati koristi. Imao bi našeg trenera, boljeg nego što oni mogu platiti, a imao bi i do 10 mladih iz naše škole, igrače kakve ne bi mogli kupiti na tržištu. Uz dobre igre momčadi podignut će se i cijena ostalih njihovih igrača koje će moći dobro prodati", rekao je Marić za službene stranice kluba pa istaknuo kako ima punu podršku Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo