NOGOMETNA FILOZOFIJA KOJA OČARAVA: / 'Štimac, Soldo i ja smo osvojili broncu jer smo bili karakterni'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Slaven Bilić piše kolumnu za Standard, a u svojoj novoj kolumni podijelio je sa svojim čitateljima dijelić svoje nogometne filozofije koja oduševljava Engleze.

16.10.2015.
15:57
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

je počeo pisati kolumnu za Standard negdje po samom dolasku u Englesku i ubrzo je stekao svoje čitatelje. Menadžer West Hama ove sezone radi sjajne stvari na klupi Čekičara, a dijelić svoje nogometne filozofije prenio je i u kolumni. Evo i najzanimljivijih detalja iz nove kolumne.

Image
PRAVI GOSPODIN: /

Slaven Bilić ponovno je oduševio Engleze

Image
PRAVI GOSPODIN: /

Slaven Bilić ponovno je oduševio Engleze

"U reprezentaciji sam dijelio igrače na lokomotivu i vagone. U jednom vagonu su igrači koji igraju u velikim klubovima, igraju Ligu prvaka. Drugi igraju za Real Madrid, Inter, Arsenal i ostale velike klubove, ali nisu nositelji u klubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom imate nogometaše koji nisu u najvećim klubovima, ali su glavni tamo i imaju odgovornosti. Najbolje je imati mješavinu svega, ali uvijek je bolje imati one koji igraju stalno i koji su ključni u svojim klubovima.

Image
Foto: AFP

Liga prvaka nije bitna za uspješnu međunarodnu karijeru

Poanta priče je da se ne mora igrati Liga prvaka da bi ste imali uspješnu međunarodnu nogometnu karijeru. Evo, ja je recimo nisam igrao. Pogledajte Hrvatsku iz 1998. godine. Osvojili smo broncu na Svjetskom prvenstvu s tri u obrani, bili su tu, osim mene, Igor Štimac iz Derbyja i Zvonimir Soldo iz Stuttgarta, nitko od nas nije igrao Ligu prvaka, ali smo bili vođe u svojim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je zato što smo bili karakterni na terenu, nas su treneri zvali na razgovor, ako nije išlo dobro. Nakon nas je Hrvatska imala igrače iz Milana, Juventusa, ali nisu bili vođe niti standardni tamo.

Karakter je bitan

Naravno, velika je razlika kad igrač primjerice u hrvatskoj ligi i u Manchester Unitedu. No, kad sam ja bio izbornik Hrvatske pobijedili smo Englesku dva puta, a u svojoj momčadi sam imao tri-četiri igrača iz domaće lige. To vam govori kako je svejedno iz kojeg su kluba ako dolaziš iz vrhunske lige, nema razlike između nogometaša koji dolaze iz Manchester Cityja i Leicestera. Svaki od tih igrača dovoljno je dobar da svaki tjedan igra na visokoj razini, karakter je bitan u ovoj priči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo recimo, stavite Manchester City u drugu ligu, od 10. utakmica neće pobijediti u svih 10 i zato bi engleski navijači trebali biti ponosni na reprezentaciju u ovim kvalifikacijama. Prije njih je samo pet reprezentacija u povijesti uspjelo dobiti sve susrete. No kao da ljudi samo čekaju na neuspjeh kako bi se koncentrirali na negativno. Tako je i u mojoj zemlji, Hrvatska se plasirala jer je Italija svladala Norvešku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo