NJEMAČKA NOVINARKA NAVIJALA ZA VATRENE, ZBOG DOČEKA OSJEĆALA GAĐENJE: / 'Ludo se zaljubiš pa otkriješ da frajer ima tetovažu svastike'

Image
Foto: PIXSELL

Danijela Pilic njemačka je spisateljica i novinarka, čiji su roditelji porijeklom iz bivše Jugoslavije.

20.7.2018.
20:32
PIXSELL
VOYO logo

Najnoviju kolumnu za Süddeutsche Zeitung Danijela Pilic posvetila je svom navijanju za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i razočaranju koje je uslijedilo zbog pojavljivanja Marka Perkovića Thompsona na dočeku nogometaša u Zagrebu.

Navijanje palo u vodu

“Četiri tjedna je naša autorica, koja ima hrvatske korijene, navijala za Vatrene, viceprvake na Svjetskom prvenstvu, no nakon dočeka u Zagrebu osjeća samo gađenje”, navode u najavi kolumne Danijele Pilic u Süddeutsche Zeitungu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokvarilo trijumf

Tekst pod naslovom “Zašto je ovaj nastup sve pokvario” navodi da je Zagreb “poludio na dočeku nogometaša” koji su na SP-u “pokazali toliko hrabrosti, toliko izdržljivosti, moći, toliko borbenog duha”. “Ti tvrdi dečki su iz male zemlje u kojom sam i ja rođena”, piše autorica te dodaje da je cijelo Svjetsko prvenstvo gledala utakmice hrvatske reprezentacije i vatreno za njih navijala, ignorirajući vijesti o tome da u svlačionici puštaju Thompsona. “To nije moglo biti, nisam htjela da mi nešto pokvari taj sportski trijumf.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj bi to vjerojatno bilo protuzakonito

“Za to nema objašnjenja koje može rasvijetliti situaciju. To je sramotno i odurno i u Njemačkoj bi vjerojatno bilo protuzakonito. Perković pjeva pjesme u kojima se slavi koncentracijski logor Jasenovac i nacistički režim ustaša, on pjeva i ustaški pozdrav Za dom spremni”, napisala je Pilic.

Zašto su inzistirali

“Ti sportaši koji žive u Madridu i Barceloni su dali još veće, nego što nažalost već jest, pravo javnosti nacionalizmu u Hrvatskoj”, piše Pilić i dodaje kako je Thompsonova pojava “podijelila navijače i posramila pametne koji već masovno napuštaju zemlju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebna doza pristojnosti"

“Njemačka sam državljanka, kći majke Srpkinje i oca Hrvata, i osjećam tu sramotu (pojavljivanje Thompsona na dočeku, op.a.) kao udarac nogometnom loptom u međunožje - itekako boli. To je kao da se u nekoga ludo zaljubiš i onda otkriješ da tip ima tetovažu svastike. Možda se nogomet ne bi trebao miješati s politikom, ali bez određene doze pristojnosti se ipak ne može”, zaključuje Pilic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo