Najveći transfer u povijesti nogometa već se dogodio!

Europska unija je najavila da će stati na kraj basnoslovnim iznosima koji se isplaćuju prilikom transfera sportaša. Od novih pravila bi zbog uvođenja tzv.

27.2.2013.
11:59
VOYO logo

Cilj najnovije inicijative Europske komisije je "kroz bolju raspodjelu stvoriti uvjete za pošteno i uravnoteženo tržišno natjecanje između klubova". Ono što se krije iza ove formulacije, koja proizlazi iz nacrta radne grupe Europske komisije pod nazivom "Good Governance in Sport", zapravo bi moglo do temelja revolucionirati sadašnju praksu nogometnih transfera.

Od svih svota koje se isplate prilikom transfera, u manjim i amaterskim klubovima završava tek oko dva posto, stoji u dokumentu Europske komisije. S druge strane, ukupna svota isplaćena za transfere se u razdoblju od 1995. do 2011. povećala za čak sedam puta!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci Europske komisije su, stoga, zajedno s predstavnicima vodećih nogometnih udruga FIFA-e, UEFA-e, EPFL-a (Europske profesionalne lige) i ECA (Europska udruga klubova), predstavili plan koji bi do kraja godine trebao biti pretočen u gotov koncept. Jedna od najvažnijih točaka je klauzula o uvođenju tzv. 'fairplay-pristojbe' koja bi se plaćala 'manjim klubovima' u slučaju da iznos prilikom transfera sportaša prijeđe određeni, još neutvrđeni iznos. O visini iznosa još se ne govori javno, jer to je naravno, najosjetljivija tema, ali o njemu bi se zajednički trebali dogovoriti predstavnici međunarodnih nogometnih organizacija i klubova. Nadalje, transferi bi trebali postati transparentniji, a jasnije bi trebala biti definirana i uloga posrednika. To se posebice odnosi na ulogu agenata koji pojedine igrače posuđuju klubovima.

Najzanimljivija je ideja o smanjivanju odšteta, koje klubovi danas određuju kako god žele. Ubuduće bi iznosi poput 250 milijuna eura odštete koliko Barcelona traži za 'otkup' Lionela Messija postali nemogući. A najveći transfer svih vremena vjerojatno bi ostao onaj Ronaldov u Real od 96 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od ukupno osam točaka koncepta se odnosi i na tzv. zaštitno razdoblje tijekom kojeg igrač na smije napustiti klub. To vremensko razdoblje se ubuduće ne bi smjelo produljivati jer to "povisuje otkupne svote".

Na neprihvatljive prakse prilikom transfera sportaša Europska komisija je u dokumentu pod nazivom "Razvoj europske dimenzije sporta" ukazivala još 2011. godine. Ovdje se utvrđuje kako transferi sportaša uvijek iznova izazivaju pozornost javnosti jer "postoje dvojbe glede zakonitosti i transparentnosti prilikom protoka velikih novčanih iznosa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo