NIKOLA JURČEVIĆ ZA NET.HR: / Bilićev asistent pojasnio što će se dogoditi ako bivši izbornik preuzme Galatasaray

Image
Foto: PIXELL/AFP

Bivši trener Dinama otkrio je razloge zbog koji je Tudor naprasno dobio otkaz.

21.12.2017.
12:26
PIXELL/AFP
VOYO logo

Proslavljeni hrvatski nogometaš Igor Tudor dobio je u ponedjeljak otkaz u Galatasarayu čiji je bio trener od veljače ove godine. Splićanin je dobio otkaz nakon poraza na gostovanju kod Yeni Malatyaspora (1-2) i gubitka prvog mjesta na ljestvici. Bio je to treći poraz Galatasaraya u svim natjecanjima u posljednja četiri dvoboja te drugi u zadnja tri ligaška ogleda.

Image
TUDOR I SLUŽBENO SMIJENJEN: /

Hrvatski trener će dobiti lijepu otpremninu, a već se znaju i imena potencijalnih nasljednika

Image
TUDOR I SLUŽBENO SMIJENJEN: /

Hrvatski trener će dobiti lijepu otpremninu, a već se znaju i imena potencijalnih nasljednika

Vodstvo kluba odlučilo mu je zbog toga otkazati odgovornost, a predsjednik Dursun Özbek objavio je da su presudne bile silne kritike na Tudorov račun, s kojima se on nije dobro nosio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silne kritike

"Podržavao sam ga do posljednjeg dana. Ali, mislim da su silne kritike koje je dobio loše utjecale a njega – i fizički i psihički. Kada više nema uspjeha, nema potrebe da se itko ovakvom odlukom osjeća uvrijeđen. Iz kluba ode ili uprava ili trener, tko god je neuspješan".

Nekadašnji nogometaš Dinama i hrvatske reprezentacije, Nikola Jurčević, dvije je godine kao pomoćnik Slavena Bilića sjedio na klupi Bešiktaša, još jednog slavnog turskog kuba. U razgovoru za Net.hr dočarao je koliko je zapravo teško raditi u toj zemlji i što je po njemu presudilo da Tudor ostane bez posla unatoč dobrim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Religija za navijače

"Treba poznavati prilike u Turskoj gdje su tri najveća kluba, Galatasaray, Fenerbahče i Bešiktaš religija za navijače. Svaki od tih klubova ima praktički 15- 20 milijuna navijača i to je jedan strahovito veliki pritisak za sve, a posebno za trenere. Znači jedini je cilj svima biti prvak, a prvak može biti samo jedan. Iako je Galatasaray odlično startao ušli su u turbulencije s rezultatima. To je njima bio dovoljan razlog za smjenu trenera, iako je ta priča trajala dulje vremena odnosno nakon svakog izgubljenog derbija. Tudor je bio jako uspješan što se tiče rezultata, ali izgubio je u derbijima. Tamo su dvije najvažnije stvari da bi navijači bili zadovoljni. Jedna je biti prvak , a druga je da moraš pobjeđivati u derbijima", kazao je Jurčević.

Image
Foto: AFP

Galatasaray's head coach Igor Tudor gestures during the Turkish Super Lig football match between Besiktas and Galatasaray on December 2, 2017 at Vodafone Park Stadium in Istanbul. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Pritisak u svakom trenutku

"Uglavnom riječ je o jednoj jako teškoj i kompleksnoj situaciji. Nije lako biti trener u takvom mega klubu. Jednostavno prvi koji plati ceh je trener. Samo onaj tko je bio u Turskoj i preživio atmosferu oko tih derbija i oko tih velikih klubova može to razumjeti. Pritisak je uglavnom u svakom trenutku", dodao je pa je opisao kako to izgleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dobro ide to je jedna neviđena euforija. Nekoliko tisuća ljudi vas dočekuje pred kampom, pred hotelom, na stadionu i slično, a ako slučajno odigraš jednu utakmicu neriješeno ili izgubiš onda to dovede do bijesa navijača i onda je taj pritisak povećan, ali u negativnom smjeru. Ti veliki klubovi se bukvalno prate od 0-24 sata. Znači kroz televizijske prijenose, do odlaska na utakmice iz kampa, odlaska u hotel, dolaska u zračnu luku... Radi se jedan veliki spektakl oko svega. Bezbroj je televizijskih emisija, desetak je sportskih novina, a nakon nekog lošijeg rezultata odmah se spominje da je netko drugi kandidat za trenera, da će trener biti smijenjen... Puno je dezinformacija", pojasnio je Jurčević.

Osvrnuo se i na izjavu šefa Galatasaraya da su su silne kritike o loše utjecale na Tudora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno. Tudor je u zadnja dva mjeseca bio pod velikim pritiskom. Nakon fantastičnog starta od čini mi se šest pobjeda, imali su dva ili tri poraza i to je u Turskoj, pogotovo u ovom mega klubu dovoljno da dođe do smjene", smatra bivši trener Dinama.

Bilić u Galatasaray?

Samo dan nakon što je Tudor smijenjen u turskim medijima objavljena je vijest da je Slaven Bilić glavni kandidat za njegovog nasljednika. Poznato je da je dvije godine sjedio na klupi ljutog rivala, Bešiktaša, pa je pitanje kako bi bio dočekan ovakav njegov potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je tih situacija, ali sasvim sigurno nisu ugodne. Onog trenutka kada neki igrač ili trener postane ikona ili miljenik nekog od tih velikih klubova i kada prijeđe u drugi...to se dosta teško podnosi i najedanput ta slika koja je bila, rekao bih onako u smislu jedne ljubavi i idolopoklonstva prema jednom igraču ili treneru pretvara se u jednu negativnu atmosferu prema tom treneru ili tom igraču", smatra Jurčić, koji je s Bilićem surađuje od 2006. kada je postao pomoćnikom na klupi Vatrenih.

Image
Foto: AFP, DANIEL LEAL-OLIVAS

"Kakvi su mi planovi u budućnosti i hoću li krenuti u samostalne trenerske vode? Sve to ovisi o tome što će se događati i kakva će biti situacija i hoće li biti nekih kombinacija. Vrijeme će pokazati što će se dogoditi tako da mi je to teško nešto decidirano reći. Teško je predvidjeti bilo što u nogometu. Sada je i blagdansko vrijeme tako da nešto previše ne očekujem, ali vidjet ću u nekom kraćem ili srednjem periodu i nadam se da će se nešto pozitivno dogoditi", završio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo