NIKAD EFIKASNIJA LIGA PRVAKA: /

Ovih nekoliko stvari oblježilo je grupnu fazu elitnog natjecanja

Image
Foto: AFP

Naslov prvaka Europe posljednje dvije sezone brani Real Madrid, a finale je ove godine u Kijevu 26. svibnja.

7.12.2017.
11:41
AFP
VOYO logo

Utakmicama skupna E, F, G i H u srijedu navečer završena je grupna faza Lige prvaka. Poznati su svi sudionici osmine finala, a tko će protiv koga odmjeriti snage znat će se u ponedjeljak kada je na rasporedu ždrijeb.

Rekord po broju postignutih golova

Da će spektakli biti neizostavni može se naslutiti po klubovima koji se nalaze u dva bubnja. Među nositeljima su Manchester United, PSG, Roma, Barcelona, Manchester City, Bešiktaš, Tottenham, Liverpool, dok su među nenositeljima Basel, Bayern Munchen, Chelsea, Juventus, Real Madrid, Porto, Sevilla, Šahtar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lako se stoga može dogoditi da u veljači gledamo oglede Real Madrida i Manchester Uniteda odnosno Barcelone i Bayerna, kao i Chelsea i PSG-a.

Ovogodišnju grupnu fazu Lige prvaka obilježilo je nekoliko stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikada klubovi u Ligi prvaka nisu bili toliko efikasni. U 96 utakmica palo je 306 golova, čime je srušen rekord iz sezone 2000/01 kada ih je postignuto 292. U prosjeku je po utakmici tako palo 3,19 pogodaka.

Što se tiče pojedinaca, Cristiano Ronaldo opet je bio najučinkovitiji. U šest utakmica dao je devet pogodaka, a postao je i prvi igrač koji je zabio u svih šest utakmica u skupini.

Ronaldo i PSG za povijest

Zabio je tako sam Ronaldo u prvom dijelu natjecanja jednak broj golova kao Barcelona, a izjednačio se i s Leom Messijem po broju postignutih golova (60) u natjecanju po skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ukupno 114. golom u Ligi prvaka povećao svoje vodstvo na ljestvici najboljih strijelaca svih vremena ispred Messija, koji je zabio 97.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski PSG pak skinuo je rekord po broju golova jedne momčadi. Neymar, Cavani i društvo dali postigli su 25 pogodaka u grupnoj fazi.

Također, ova sezona najavila je povratak engleskih klubova na veliku scenu. Čak pet njihovih klubova izborilo je prolazak u drugu fazu što do sada nikome nije uspjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje izdanje Lige prvaka donijela je i nekoliko velikih razočaranja.

Velika razočaranja

U prvom redu to se tiče Simeoneovog Ateltico Madrida. Momčad koja je u posljednje četiri godine bila u dva finala na proljeće će nastupiti u Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao i Borussia Dortmund. Nijemci su bili toliko loši da su u šest utakmica osvojili samo dva boda te su na taj način postali prvi klub u povijesti Lige prvaka koji je s toliko bodova došao do trećeg mjesta i izborio plasman u Europsku ligu.

Nadalje, Monaco, koji se lani vratio na veliku scenu i igrao polufinale, osvojio je kao i Borussia samo dva boda, ali su oni u skupini s Bešiktašom, Portom i Leipozigom zauzeli posljednje mjesto.

Razočaravajući je podatak da su primili 15 golova u grupnoj fazi, što nije pošlo za rukom niti jednom francuskom klubu u tom natjecanju.

Osim njih podbacio je i Napoli. Talijani su ove sezone svojom igrom posebno u prvenstvu oduševili nogometne zaljubljenike, ali koštala ih je činjenica da su se odlučili u potpunosti posvetiti prvenstvu, koje nisu osvojili od 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se igra osmina finala

No, ono što je dobro u ispadanju ovih klubova je činjenica da će Europska liga biti atraktivnija pogotovo jer je konačna nagrada izravan plasman u Ligu prvaka.

Što se tiče ždrijeba vrijedno je još spomenuti da u osmini finala međusobno ne mogu igrati klubovi koji su u prvoj fazi natjecanja igrali u istoj skupini, niti klubovi iz iste zemlje kao i to da će nositelji u uzvratnom susretu igrati na svom travnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve utakmice osmine finala na rasporedu su 13, 14, 20 i 21. veljače, a uzvratni ogled su 6, 7, 13. i 14. ožujka.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo