UEFA ODLUČILA ŠTO ĆE BITI S LIGAMA: / Evo kada se prvenstva nastavljaju i kada bi trebala završiti

Europska nogometa federacija (UEFA) odgodila je Europsko prvenstvo za ljeto 2021. zbog pandemije koronavirusa

17.3.2020.
14:27
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europsko prvenstvo se trebalo održati od 12. lipnja do 12. srpnja ove godine, međutim krovna nogometna organizacija Starog kontinenta je odgodila turnir za iduće ljeto. Novi termin trebao bi biti od 11. lipnja do 11. srpnja 2021.

To je bio prijedlog koji su na jutarnjoj video konferenciji predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu i glavnom tajniku Theodoreu Theodoridisu iznijeli predstavnici Udruge europskih klubova (ECA), predstavnici nacionalnih liga i Svjetskog sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro), a o kojem su se od 13 sati izjašnjavali i predstavnici nacionalnih saveza.

Savezi potvrdili

Vijest o odgodi Europskog nogometnog prvenstva prenijeli su mnogi europski mediji, a objavili su je i norveški, švedski i škotski nogometni savezi. UEFA se još nije službeno oglasila, a konačnu odluku o odgađanju mora donijeti Izvršni odbor koji također, danas zasjeda. Prema spomenutom prijedlogu ovo bi ljeto, bude li to moguće, bilo iskorišteno za dovršetak prekinutih natjecanja, nacionalnih prvenstava, Lige prvaka i Europske lige.

Čelnicima UEFA-e ostaje posao usuglašavanja kalendara za 2021. godinu u kojoj su trebala biti održana brojna druga natjecanja čiji se originalni termini preklapaju s novim terminom za odigravanje EURA. Da se sprema odgoda bilo je jasno još prije nekoliko dana kada je UEFA otkazala sve rezervcije za hotele u Kopenhagenu, jednom od 12 gradova domaćina.

Što će biti s prvenstvima?

Dodajmo svakako da se još uvijek ne zna što će biti s odigravanjima Lige prvaka, Europa lige i nogometnih prvenstava u Europi, ali neslužbena je verzija sa sastanka da će se prvenstva nastaviti početkom svibnja, a dovršiti do kraja lipnja.

Podsjetimo, virus je zarazio gotovo 180.000 ljudi i ubio više od 7.000 širom svijeta, a epicentar je sada u Europi jer stopa zaraze usporava u Kini, gdje je počela epidemija.

Svih pet najboljih europskih liga - Engleska, Španjolska, Italija, Francuska i Njemačka - suspendirane su, zajedno s Ligom prvaka i Europskom ligom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lige su apelirale na UEFA-u da prioritet budu domaća natjecanja, izražavajući zabrinutost da će klubovi diljem Europe izgubiti značajna financijska sredstva i prihode od ulaznica ako ne završe sezonu, a ipak moraju plaćati svoje igrače.

Europsko prvenstvo obično se održava u jednoj ili dvije države, ali ovog puta rašireno je po kontinentu, a gradovi domaćini su Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, London, München, Rim i Sankt Peterburg.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali