MISLILI SU DA JE NAJBOLJE OTKAZATI SEZONU, A ONDA JE NASTAO KAOS: / 'Ovo je najsramotnija odluka u povijesti našeg nogometa'

Image
Foto: MatchDay Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Čelnici saveza svoju su odluku branili izjavom da bi svako rješenje za nekog bilo nepošteno

24.4.2020.
19:53
MatchDay Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
VOYO logo

Kako su proteklih dana već najavljivali, Nizozemci su otkazali svoje nogometno prvenstvo. kako piše britanski BBC, odluka je nastupila nakon zabrane vlasti da se održavaju ikakva veća događanja do 1. rujna zbog sprječavanja širenja koronavirusa.

Nakon te odluke postalo je nemoguće nastaviti nogometnu sezonu, izjavili su iz nizozemskog nogometnog saveza, a to znači da će, po napucima UEFA-e, morati odrediti koje će klubove poslati u europska natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SE DOGODILO S JEDNIM OD NAJVEĆIH HRVATSKIH TALENATA? /

'Njemu jedna stvar nedostaje. Danas ne možeš bez toga'

Image
ŠTO SE DOGODILO S JEDNIM OD NAJVEĆIH HRVATSKIH TALENATA? /

'Njemu jedna stvar nedostaje. Danas ne možeš bez toga'

Bez prvaka, bez ispadanja

Gotovo je sigurno, iako UEFA to nije odredila striktno, da će poslati svoje vodeće klubove Ajax i Alkmaar u Ligu prvaka, dok će Feyenoord, PSV i Willem II u Europsku ligu.

Nizozemci će ovu sezonu zapravo poništiti jer prvak neće biti imenovan. Također, neće biti ni prelaska iz druge lige u prvu ni obrnuto. Čelnici saveza svoju su odluku branili izjavom da bi svako rješenje za nekog bilo nepošteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaos u nastanku

Nakon odluke nizozemskog saveza nastao je pravi kaos. U javnost je sa svojom stranim priče izašao predsjednik De Graafschapa Hans-Martijn Ostendorp koji je rekao da je sve to 'lutkarska predstava'.

"Način na koji nas je Gudde (predsjednik nizozemskog nogometnog saveza op.a.) obavijestio o svojoj odluci je sramotna. Nazvao me, rekao mi što su odlučili i odmah je poklopio slušalicu. tretiraju nas kao đubrad. Htio je pobjeći kao lopov u noć. Zašto? Lako je to objasniti. Jer ovakve odluke ne mogu biti objašnjene. Danas je dokazano da oni našu ligu vide kao amaterski nogomet", rekao je Ostendorp za nizozemski portal AD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, njegova momčad je na drugom mjestu druge lige sa sedam bodova prednosti ispred trećeplasiranog Volendama i gotovo sigurno bi se izborili za prvoligaški status sljedeće sezone.

Stoga ne čudi ni žestoka reakcija trenera vodeće momčadi druge lige Cambuura koji je bio 11 bodova iznad granice za promociju i vodeći na ljestvici. Henk de Jong nazvao je ovakvu odluku "najvećom sramotom u povijesti nizozemskog nogometa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je novinar AD-a Rik Elfrink otkrio da su neutralni glasovi kojim su odlučivali članovi saveza zapravo prebrojani kao oni koji su zagovarali ovakav scenarij. Ljuti su i u Utrechtu koji je za dlaku ostao bez europskih natjecanja. Čelnici kluba najavili su da će odmah podnijeti tužbu protiv saveza.

Nezadovoljnicima se pridružio Alkmaar. Iako su drugoplasirani i nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka im je praktički osiguran, šef Robert Eenhoorn izjavio je kako se ne slaže s načinom na koji je ova odluka donesena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo