NA NJIHOV SPOMEN HRVATIMA SE LEDI KRV U ŽILAMA: / Mislili ste da je Portugal 'crna mačka' Vatrenih? Pogledajte onda ovo

Image
Foto: Profimedia

Prvi i posljednji hrvatsko - francuski okršaj najviše pamtimo

7.9.2020.
14:56
Profimedia
VOYO logo

Baš kao i protiv Portugala, hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije slavila niti protiv Francuske. U šest međusobnih susreta upisali smo četiri poraza, te dva remija uz 5-13 razliku pogodaka.

Hrvatska je protiv europskog prvaka Portugala u šest susreta upisala pet poraza i remi, dok je protiv svjetskih prvaka Francuza u šest dvoboja upisala četiri poraza i dva neodlučena susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

France's Paul Pogba battles Croatia's Luka Modric during the 2018 FIFA World Cup Russia Final game, France vs Croatia In Luzhniki Stadium, Moscow, Russia on July 15th, 2018. France won 4-2.,Image: 378013715, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Dva puta kobni na Svjetskom

Prvi i posljednji hrvatsko - francuski okršaj najviše pamtimo. Oba su sa svjetskih prvenstava, a nažalost obje utakmice smo izgubili. Posljednja posebno boli jer je to bilo finale World Cupa u Rusiji.

"Vatreni" i "Tricolori" su premijeru imali u polufinalu SP-a 1998. godine na stadionu Stade de France, a domaćin je slavio sa 2-1. Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim 'Tricolori' su uzvratili s dva gola Liliana Thurama. Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerovog gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu. Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nije uspjela izjednačiti. Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku.

Image

Croatia players acknowledge supporters after their team's 4-2 defeat to France in the World Cup final at Luzhniki Stadium in Moscow on July 15, 2018. (Kyodo) ==Kyodo,Image: 378960396, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Remi u Portugalu

Nakon pariške drame, uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3-0 golovima Roberta Piresa (46), Floriana Mauricea (67) i Tonyja Vairellesa (73), a u Zagrebu 2-0 preko Roberta Piresa (23) i Davida Trezegueta (70). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja Francuzi su postali i europski prvaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međusobno smo igrali i na EP 2004. u Portugalu u susretu B skupine, a završilo je 2-2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48'-11m) i Dade Prše (52). No, u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet. Hrvatska je u Portugalu zapela u skupini, dok je Francuska izgubila u četvrtfinalu od kasnijeg europskog prvaka Grčke (0-1).

Image

Croatia coach Zlatko Dalic (C) looks dispirited after his team's 4-2 defeat to France in the World Cup final at Luzhniki Stadium in Moscow on July 15, 2018. (Kyodo) ==Kyodo,Image: 378960399, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Noćna mora iz Rusije

Novi ogled uslijedio je u ožujku 2011. godine, a prijateljski susret na Stade de Franceu završio bez golova. Francuzi su bili nešto bolji, aktivniji i opasniji, no ipak ne toliko da bi ostvarili novu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put Hrvatska i Francuska su igrale 15. srpnja 2018. u finalu svjetskog prvenstva u Rusiji, a Francuska je pobijedila sa 4-2.

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1-1 poravnao je Ivan Perišić u 28., novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz 11-erca, da bi u nastavku “Galski pijetlovi” preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti stigli do vodstva od 4-1. Na konačnih 4-2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo