MOGU LI BITI MORBIDNIJI: / Degutantan rasistički skandal potresa talijansku ligu, ali nitko živ ne reagira

Image
Foto: Profimedia, AFP

Problem s degutantnim navijačima neće se tkao lako riješiti

4.9.2019.
16:50
Profimedia, AFP
VOYO logo

I dok se svijet još uvijek zabavlja netom završenim prijelaznim rokom i fokus se polako prebacuje na reprezentacijsku stanku, susjednu nam Italiju potresa težak skandal. Naime, novopridošlog napadača Intera, Romelua Lukakua, brutalno su rasistički izvrijeđali navijači Cagliarija na prošloj utakmici. Lukaku je zabio iz penala za 2:1 i pobjedu svoje momčadi, a tijekom cijele je utakmice trpio zaglušujuće majmunsko hukanje.

Konsternirani Lukaku nakon utakmice jedva je došao k sebi, a onda ga je dočekalo nešto još gore. Naime, njegovi vlastiti navijači, oni milanskog Intera, kazali su kako je majmunsko hukanje, kojim su ga vrijeđali navijači Cagliarija, zapravo dio folklora, a ne rasistička uvreda u Italiji. Morbidno objašnjenje odjeknulo je još glasnije nego životinjski urlici s tribina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandalozno pismo

Oni su mu otvorenim pismom, vrlo hladno, poručili kako tamo postoje "kulturološke razlike" i zapravo mu krenuli čitati lekciju.

"Zdravo, Romelu. Pišemo ti u ime navijačke grupe Curva Nord. Da, to su oni momci koji su ti poželjeli dobrodošlicu u Milanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doista nam je žao što misliš da je ono što se dogodilo u Cagliariju bio rasizam. Moraš shvatiti da Italija nije kao istočnoeuropske zemlje u kojima je rasizam stvaran problem. Razumijemo ako ti se učinilo da su to bile rasističke poruke, ali to nije tako. Mi u Italiji koristimo određene 'načine' samo kako bismo pomogli svojem klubu i iživcirali protivnike. Ne zbog rasizma, nego da bismo ih dekoncentrirali. Mi smo multietnička navijačka skupina i uvijek smo prihvaćali igrače odakle god došli. Ipak, oduvijek smo koristili takvu vrstu provokacije za protivničke igrače i vjerojatno ćemo je koristiti i u budućnosti. Mi nismo rasisti niti su to navijači Cagliarija.

Image
Foto: Profimedia, Press Association
Image
Foto: Profimedia, Press Association

Profimedia, Press Association

Moraš razumijeti da na stadionima u Italiji navijači podržavaju svoje klubove tako što skandiraju protiv rivala, ne zato što su rasisti, nego da bi poljuljali protivnika. Molimo te, shvati takvu gestu talijanskih navijača kao izraz poštovanja prema tebi jer se boje da ćeš postići gol protiv njihove momčadi, a ne zato što te mrze ili su rasisti. Pravi rasizam je nešto potpuno drugo i to svi talijanski navijači vrlo dobro znaju. Kada kažeš da je rasizam problem u Italiji, tako samo utječeš na to da represija prema svim navijačima bude veća, uključujući i nas, i doprinosiš stvaranju problema koji zapravo ne postoji. Ne na onaj način koji je prisutan u ostalim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo kao grupa veoma osjetljivi prema svim ljudima. Jamčimo ti da u našoj grupi postoji velik broj navijača drugih rasa i nacija koji također na isti način provociraju protivničke igrače, čak i ako su iste boje kože kao i oni. Molimo te, pomozi nam da objasnimo što je pravi rasizam i da talijanski navijači nisu rasisti. Borba protiv pravog rasizma počinje u školama, ne na stadionima. Navijači su samo navijači i njihovo ponašanje je potpuno drugačije na stadionima i izvan njih, u privatnom životu. Jamčimo ti da ono što kažu igraču druge rase na stadionu nikada, ali nikada ne bi rekli bilo kada izvan stadiona. Talijanski navijači možda nisu savršeni i mi razumijemo tvoju frustraciju, ali oni definitivno nisu rasisti.

Još jednom... Dobro došao, Romelu", poručili su navijači Intera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je riješiti problem?

Problem s degutantnim navijačima neće se tkao lako riješiti jer institucije nadležne za provođenje discipline na stadionima i terenima uopće ne reagiraju na rasizam. Primjerice, disciplinski sudac Serie A, rekao je kako mu trebaju čvršći dokazi da je riječ rasizmu prije nego što pošalje kaznu Cagliariju. Iz Intera je dobio videosnimku s tribina na kojoj se jasno čuje majmunsko urlikanje. Koji je to dokaz čvršći od videozapisa? Jedino da je on osobno bio na tribini i svjedočio svojim očima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti suci nisu od koristi. Arbitar te utakmice u zapisniku nije naveo da je bilo rasističikih povika već samo povika koji su bili tema medijskih napisa.

Navijači Cagliarija su teški recidivisti. Vrijeđali su već Sulleya Muntarija, Moisea Keana i Blaisea Matuidija, sve redom tamnopute igrače. Tko će im stati na kraj? Nitko očito, možda bi jednostavno tamnoputi igrači trebali tražiti jaču zaštitu UEFA-e ili jednostavnije tražiti odlazak iz kluba pa makar tu proveli nekoliko tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo