Projekt nogometne Superlige, zatvorenog natjecanja najmoćnijih europskih klubova raspao se manje od tri dana nakon osnutka jer je iz njega izašlo devet od 12 klubova osnivača.

Superligu su prvi napustili engleski klubovi, Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Arsenal i Tottenham, a u dan kasnije istu stvar su napravili i su se za njima poveli Atletico Madrid, Inter i Milan, tako da su u tom natjecanju još ostala samo tri kluba – Real Madrid, Barcelona i torinski Juventus.

“S onima koji razumiju da je to bila greška već sam komunicirao. Oni koji su planirali da napuste cijeli nogometni sustav moraju doći do nas. Bit će tu nekih posljedica, ali o tome još ne mogu pričati“, rekao je Čeferin u intervjuu za Sportklub.

U petak je dobro upućeni talijanski novinar Fabrizio Romano objavio da se UEFA dogovorila s klubovima koji su se povukli iz Superlige te s njima dogovorila kaznu od 100 milijuna eura ako potpišu neki ugovor kojim bi se priključili nekom natjecanju koje nije pod okriljem UEFA-e ili s 50 milijuna eura ako prekrše bilo koje druge obaveze prema Uefi.

Također, ti klubovi će platiti 15 milijuna eura kazne koje će ići u dobrotvorne svrhe, i ostat će bez 5% prihoda od Uefe u sezoni 2023./2024.

Sada se još čeka odluka o kazni za Real, Barcu i Juve koji su i dalje članovi Superlige. Kako javlja španjolski Partidazo de Cope, Uefina Disciplinska komisija navodno namjerava izbaciti te klubove iz njihovih natjecanja na dvije godine, što znači da bi mogli gledati Ligu prvaka bez ta tri kluba. Ako Uefa donese takvu odluku, a ona na snagu stupi odmah to bi moglo značiti da je Luka Modrić odigrao zadnju utakmicu u Ligi prvaka. Naime, u Realu ostaje sigurno još godinu dana, a pitanje je što će biti poslije toga, odnosno hoće li završiti veličanstvenu karijeru.