MARIO STANIĆ O STANJU U HR NOGOMETU: / Zbog riječi proslavljenog Vatrenog mnogi će se dobro zamisliti

Image
Foto: PIXSELL

'Iskreno, mislim da već kasnimo, ne vidim da se nešto događa.'

21.12.2018.
9:45
PIXSELL
VOYO logo

Proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac Mario Stanić jedan je od rijetkih koji se kroz trezveno analiziranje zbilje ne libi prstom ukazati na ono što je loše u hrvatskom nogometu. Ima toga, no ima i dobrih stvari, posebice u kalendarskoj 2018. o čemu je pričao za Večernji list.

"To je najbolja godina u povijesti hrvatskog nogometa, godina kakvu se samo poželjeti može. Dogodilo se ono što je u nekim glavama bilo nezamislivo, mnogo je onih koji su mislili da hrvatska reprezentacija nikad neće ponoviti ili nadmašiti naš uspjeh iz 1998. godine. Slušali smo to godinama, a eto što su dečki napravili. Nama je čak bilo lakše nego njima, u naše vrijeme nije bilo podjela, praznih tribina, ali pokazali su čvrstinu, osobnost i u svemu su uspjeli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nismo napravili ništa'

"Pokazali su svima nama da se mora vjerovati, imati pravi stav i kad je tako onda vam se sve to vrati. Vjerojatno su sami igrači i stožer vjerovali da mogu jako daleko dogurati, ali su tako i svima nama pokazali da se može. I zato mislim da moramo vjerovati da možemo i dalje postizati velike rezultate, da se možemo etablirati kao europska nogometna sila. Treba biti optimističan, treba i to od njih naučiti, kao i učiti o njihovu pristupu, predanosti, osobnosti...", govori Stanić, potom se i okreće stvarima koje treba promijeniti.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Chelsea's Mario Stanic clears the ball from Leeds United's James Milner during their Premiereship clash at Elland Rd in Leeds 28 December 2002. AFP PHOTO Paul Barker (Photo by PAUL BARKER / AFP)

"Čekali smo 20 godina da vidimo što će se dogoditi nakon naše bronce, bojim se da ćemo još tko zna koliko čekati da se nešto pokrene. Iskreno, mislim da već kasnimo, ne vidim da se nešto događa po pitanju infrastrukture, napretka i razvoja, razvijanja boljih odnosa ili bilo čega što je taj rezultat mogao potaknuti. Nakon trećeg mjesta u Francuskoj, nismo napravili ništa, a bojim se da će i sada biti tako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam za nacionalni stadion'

"Pričalo se o nacionalnom stadionu, no već sam rekao da nisam za tu ideju. Ni jedan se igrač nije razvio na nacionalnom stadionu. Možda te naše reprezentativce treba pitati što oni misle. Da je našim društvenim i sportskim djelatnicima samo pet posto sposobnosti koje imaju naši sportaši, imali bismo u sportu uvjete kao Švicarska."

'Ako zapadnemo u krizu...'

"Nedostaje vizije i djelovanja i srce me boli kad vidim da se ništa nije pokrenulo. Važna je regionalizacija za našu djecu, to je ključno želimo li nastaviti s ovakvim sjajnim sportskim rezultatima. Puno veće nogometne nacije su ušle u krizu, eto vam Italije, pa Nizozemaca kojih već godinama nema nigdje. Ali, oni imaju uvjete i izići će iz krize, a ako mi zapadnemo u krizu, neće nas više biti nigdje", jasan je bivši hrvatski nogometni reprezentativac koji je najbolje godine dao Parmi i Chelseaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

"Nije sporan potencijal, eto i Dinamo je nakon gotovo 50 godina ušao u europsko proljeće, njegovi juniori su u proljeću Lige prvaka, klinci su na Euru. Imamo mi igrače, samo mora biti važno da ih se priprema da naslijede Modrića, Mandžukića i društvo, mora im se dati prava podrška", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo